Go Back Email Link
+ servings
ratatouille
Drukuj
No ratings yet

RATATOUILLE – francuski gulasz z letnich warzyw

Francuski wegetariański gulasz, z najpyszniejszych letnich warzyw
danie obiad
kuchnia francuska
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 1 godz
całkowity czas 1 godz 20 min
porcje 4 porcje
kalorie 1039kcal
autor Aleksandra

składniki

  • oliwa z oliwek do smażenia nie extra vergin, lub olej do smażenia, około 4-7 łyżek
  • 2 bakłażany 800g
  • 2 średnie cukinie 600g
  • 2 papryki czerwona i żółta
  • 2 duże pomidory 500g
  • 2 średnie cebule 200g
  • 10 ząbków czosnku nie będzie bardzo czosnkowe
  • ¾ szklanki wody
  • przyprawy: 2 łyżki suszonego tymianku / ziół prowansalskich lub bouquet garni ( czyli mała garść gałązek świeżego tymianku + kilka gałązek natki pietruszki + 2 liście laurowe)
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

ratatouille duszone:

  • Przygotować wszystkie warzywa: Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno. Bakłażany, cukinię i paprykę pokroić w kostkę ok. 1.5 cm. Pomidory sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki i również pokroić w kostkę ok. 1.5 cm.
  • Smażenie: W bardzo dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę, smażyć na średnio-niskim ogniu ok. 6 minut, aż będzie przezroczysta, następnie dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Jeśli używacie suszonych przypraw to dodajcie je razem z cebulą. Cebulę i czosnek przełożyć na talerz.
  • Zwiększyć ogień na największy, dodać pokrojone bakłażany, cukinię, paprykę, oraz 2 dodatkowe łyżki oleju. Smażyć ok. 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Dłuższe duszenie: Do garnka dodać pomidory, ¾ szklanki wody i świeże zioła (jeśli używacie), doprawić lekko solą i pieprzem, przykryć i dusić 30 minut, potem odkryć i dusić jeszcze 15-30 minut, do osiągnięcia takiej konsystencji gulaszu, jaka Wam odpowiada. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

ratatouille smażone:

  • Przygotować warzywa: Bakłażan pokroić na plastry o grubości 2 cm, duże plastry przekroić na pół, dobrze posolić i odstawić na 30 minut. Po tym czasie osuszyć ręcznikami papierowymi (solenie bakłażanów można pominąć, ale powoduje to, że łatwiej się je smaży i brązowi).
  • Cukinię pokroić w 1.5 cm plastry, przekrójcie je jeszcze na pół lub na 4, w zależności od ich wielkości.
  • Paprykę pokroić na 1 cm paski.
  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno.
  • Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kostkę 1.5 cm.
  • Smażenie: Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju na najwyższym ogniu.
  • Usmażyć cukinię, bakłażany i paprykę: smażyć po kolei wszystkie warzywa – układać je na patelni pojedynczą warstwą, tak, żeby nie były stłoczone. Smażyć dolewając oliwy, ok. 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej. Warzywa mają się zabrązowić, ale być wciąż twarde. Usmażone warzywa przekładać do bardzo dużego garnka i smażyć kolejną porcję.
  • Zmniejszyć ogień pod patelnią, dodać cebulę i przyprawy (jeśli używacie suszonych), smażyć ok. 6 minut, aż będzie przezroczysta, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę.
  • Dodać pomidory i przyprawy (jeśli używacie świeżych), gotować krótko, mieszając i ścierając łopatką zabrązowienia z dna patelni (brązowe zabarwienia = dużo smaku, czarne = spalone), jak tylko zmieszają się one z sosem przelać zawartość patelni do garnka.
  • Krótkie duszenie: Do warzyw w garnku dodać ok. ¾ szklanki wody, lekko doprawić solą i pieprzem, zagotować i dusić na małym ogniu ok. 15-20 minut, warzywa mają być miękkie, ale wciąż zachować swój kształt. Doprawić do smaku solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba.
  • Smacznego!

Nutrition

Kalorie: 1039kcal