Go Back Email Link
+ servings
close up picture of fig and pistachio frangipane tart
Drukuj przepis
No ratings yet

Tarta z kremem pistacjowym i figami

czas przygotowania20 min
czas gotowania1 godz 30 min
chłodzenie ciasta1 godz
całkowity czas1 godz 50 min
porcje: 1 tarta

składniki

kruchy spód:

  • 180 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 20 g cukru pudru
  • 2 łyżki zimnej wody

krem pistacjowy (frangipane):

  • 100 g pistacji waga bez łupinek, drobno zmielonych
  • 75 g miękkiego masła
  • 90 g białego cukru
  • skórka starta z 1/4 cytryny
  • 1 duże jajko

dodatkowo:

  • 4 figi pokrojone na 8 części

wykonanie

ciasto kruche:

  • Gdy robimy ciasto rękami: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, wcierać masło w mąkę opuszkami palców, aż powstanie kruszonka (o wielkości groszku, grudki mogą mieć różną wielkość). Dodać zimną wodę, szybkimi ruchami zagnieść gładką kulę ciasta (należy uważać, żeby nie wyrabiać ciasta za długo).
  • Mój ulubiony sposób - z pomocą robota planetarnego. Do misy miksera dodać mąkę, cukier puder, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać na najmniejszych obrotach miksera za pomocą mieszadła w kształcie wiosła, aż powstaną duże grudki (mogą mieć różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę i dalej mieszać, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie miksować za długo).
  • W malakserze: Do misy malaksera z założonym nożykiem w kształcie litery S dodać mąkę, cukier puder, sól i pokrojone na kawałki zimne masło. Krótko miksować z przerwami, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną wodę i jeszcze kilka razy krótko miksować, aż powstanie gładkie ciasto (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo).
  • We wszystkich przypadkach kulę ciasta spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Krem pistacjowy (frangipane):

  • Na wysokich obrotach miskera ubić masło z cukrem i skórką z cytryny przez około 2 minuty (jesli masło jest zimne, najpierw trzeba ubić samo masło, żeby trochę zmiękło, potem dodać cukier i razem miksować).
  • Dodać zmielone pistacje, krótko zmiksować, następnie dodać jajko i krótko zmiksować do połączenia składników.
  • Wstawić krem do lodówki.

Pieczenie:

  • Gdy minie godzina od wstawienia ciasta do lodówki nagrzać piekarnik na 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Ciasto rozwałkować (np. na arkuszu papieru do pieczenia), wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 23 cm. Nakłuć w kilku miejscach widelcem. Włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
  • Podpiekanie spodu: Na surowym cieście położyć arkusz papieru do pieczenia, a na nim obciążenie (żeby brzegi tarty nie opadły, można wykorzystać specjalne kulki ceramiczne lub suchy groch / ryż). Wstawić do piekarnika i piec 20 minut, następnie zdjąć obciążenie z papierem do pieczenia i piec jeszcze 10-15 minut, aż spód będzie złocisty.
  • Na upieczony spód wyłożyć masę pistacjową, wyrównać, nałożyć figi, wcisnąć je w krem.
  • Piec około 25-30 minut lub do czasu, aż krem będzie ścięty (można poruszyć foremką, środek tarty nie powinien się ruszać).
  • Lekko ostudzić, kroić na porcje i podawać. Tartę można posypać pistacjami.

Nutrition

Kalorie: 3092kcal