Gdy robimy ciasto rękami: mąkę wymieszać z cukrem pudrem i solą, dodać zimne masło pokrojone w kostkę, wcierać masło w mąkę opuszkami palców, aż powstanie kruszonka (o wielkości groszku, grudki mogą mieć różną wielkość). Dodać zimną wodę, szybkimi ruchami zagnieść gładką kulę ciasta (należy uważać, żeby nie wyrabiać ciasta za długo).
Mój ulubiony sposób - z pomocą robota planetarnego. Do misy miksera dodać mąkę, cukier puder, sól i pokrojone w kostkę zimne masło. Mieszać na najmniejszych obrotach miksera za pomocą mieszadła w kształcie wiosła, aż powstaną duże grudki (mogą mieć różną wielkość, 0.5-1.5 cm). Dodać zimną wodę i dalej mieszać, aż powstanie gładkie ciasto (uważać, żeby nie miksować za długo).
W malakserze: Do misy malaksera z założonym nożykiem w kształcie litery S dodać mąkę, cukier puder, sól i pokrojone na kawałki zimne masło. Krótko miksować z przerwami, aż powstanie kruszonka. Dodać zimną wodę i jeszcze kilka razy krótko miksować, aż powstanie gładkie ciasto (trzeba uważać, żeby nie miksować za długo).
We wszystkich przypadkach kulę ciasta spłaszczyć, zawinąć w folię plastikową i włożyć na 1 godzinę do lodówki.