Go Back Email Link
+ servings
Watermelon mint lemonade in a watermelon half with ice cubes and lemon slices.
Drukuj przepis
No ratings yet

Lemoniada arbuzowa z miętą

czas przygotowania15 min
czas gotowania2 min
całkowity czas17 min
porcje: 8 porcji
autor: Aleksandra

składniki

  • ½ średniego arbuza ok. 1,1 l soku z arbuza
  • sok z 4 cytryn 170 ml
  • 1 litr wody mineralnej
  • 4 łyżki cukru lub ksylitolu
  • 4 łyżki wody
  • 2 małe gałązki miety
  • kostki lodu opcjonalnie po 6 kostek lodu na porcje

wykonanie

  • Łyżką wybrać miąższ z arbuza, przełożyć go do pojemnika blendera, dokładnie zmiksować, następnie przecedzić przez sitko. Na sitku mają zostać pestki i suchy miąższ arbuza, ja uzyskalam 1,1 l soku.
  • W małym garnku zagotować wodę z ksylitolem / cukrem i gałązkami mięty. Mieszać, najlepiej drewnianą łyżką rozcierając miętę o brzegi garnka, żeby puściła jak najwięcej aromatu. Ostudzić.
  • Wymieszać sok z arbuza z sokiem z cytryny, wodą i syropem cukrowo-miętowym. Podawać koniecznie schłodzone, można z kostkami lodu.
  • Smacznego!

uwagi

Ilość cukru / ksylitolu zależy od tego, jak słodki jest Wasz arbuz i jak duże są cytryny. Jeśli chcecie dodać więcej słodzika należy go zawsze dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie!

Nutrition

Kalorie: 303kcal