W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy.
Piersi kurczaka pokroić w 3 cm kostkę. Natrzeć ½ mieszanki przypraw, olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić (jeśli macie czas, to na pewno będzie pyszniej, jeśli kurczaka odstawicie do marynowania na kilka godzin lub przez noc).
Pokroić i przygotować warzywa: cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę w cienkie plasterki ok. 1-2 mm, paprykę w 0.5 cm paski, cukinię w 0.5 cm półplasterki, morele w na mniejsze kawałki, ok. 0.5-1cm.
Na bardzo dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kawałki kurczaka, obsmażać na najwyższym ogniu ok. 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej. Przewrócić mięso na drugą stronę dopiero gdy się ładnie zabrązowi. Kurczaka zdjąć z patelni i przełożyć na talerz, nie musi być całkiem ścięty, będzie się jeszcze na końcu krótko dusił w sosie.
Zmniejszyć ogień, na patelnię dodać cebulę (jeśli jest potrzeba dodać łyżkę oleju), smażyć ok. 6 minut, potem dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć na talerz, ale nie mieszać z kurczakiem.
Zwiększyć ogień pod patelnią na największy, dodać wszystkie pokrojone warzywa, równą warstwą, posypać pozostałą mieszanką przypraw. Przez pierwsze kilka minut nie mieszać! Dopiero po tym czasie przemieszać warzywa (te od spodu powinny się zarumienić), dodać z powrotem cebulę z czosnkiem, morele oraz bulion. Zagotować, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut, w ciągu tego czasu raz przemieszać. Warzywa powinny być miękke, ale wciąż chrupiące.
Dodać z powrotem kurczaka i dusić całość jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
Podawać z kaszą kuskus (szklankę kaszy doprawić solą i pieprzem do smaku, zalać szklanką wrzątku/bulionu, wymieszać i odstawić na 5 minut) i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!