Go Back Email Link
+ servings
moroccan chicken with apricots and vegetables in a pan
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Kurczak po marokańsku – z warzywami i suszonymi morelami

czas przygotowania20 min
czas gotowania20 min
całkowity czas40 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

kurczak:

  • 2 duże piersi z kurczaka 450g
  • 1 łyżka oleju do marynowania
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • ½ mieszanki przypraw patrz poniżej
  • sól i pieprz do smaku

przyprawy:

  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • ½ łyżeczki płatków chilli lub więcej, do smaku

warzywa:

  • 2 łyżki oleju do smażenia lub mniej
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 duża cukinia

dodatkowo:

  • 200 g suszonych moreli można dać mniej, my lubimy dużo!
  • 1 szklanka bulionu warzywnego / z kurczaka lub wody

do podania:

  • 1 szklanka kuskus 175g + 1 szklanka wrzątku / bulionu
  • posiekana natka pietruszki

wykonanie

  • W małej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy.
  • Piersi kurczaka pokroić w 3 cm kostkę. Natrzeć ½ mieszanki przypraw, olejem i doprawić do smaku solą i pieprzem, odstawić (jeśli macie czas, to na pewno będzie pyszniej, jeśli kurczaka odstawicie do marynowania na kilka godzin lub przez noc).
  • Pokroić i przygotować warzywa: cebulę pokroić w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, marchewkę w cienkie plasterki ok. 1-2 mm, paprykę w 0.5 cm paski, cukinię w 0.5 cm półplasterki, morele w na mniejsze kawałki, ok. 0.5-1cm.
  • Na bardzo dużej patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać kawałki kurczaka, obsmażać na najwyższym ogniu ok. 2 minuty z jednej strony i minutę z drugiej. Przewrócić mięso na drugą stronę dopiero gdy się ładnie zabrązowi. Kurczaka zdjąć z patelni i przełożyć na talerz, nie musi być całkiem ścięty, będzie się jeszcze na końcu krótko dusił w sosie.
  • Zmniejszyć ogień, na patelnię dodać cebulę (jeśli jest potrzeba dodać łyżkę oleju), smażyć ok. 6 minut, potem dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć na talerz, ale nie mieszać z kurczakiem.
  • Zwiększyć ogień pod patelnią na największy, dodać wszystkie pokrojone warzywa, równą warstwą, posypać pozostałą mieszanką przypraw. Przez pierwsze kilka minut nie mieszać! Dopiero po tym czasie przemieszać warzywa (te od spodu powinny się zarumienić), dodać z powrotem cebulę z czosnkiem, morele oraz bulion. Zagotować, przykryć pokrywką i dusić ok. 10 minut, w ciągu tego czasu raz przemieszać. Warzywa powinny być miękke, ale wciąż chrupiące.
  • Dodać z powrotem kurczaka i dusić całość jeszcze 1-2 minuty. Zdjąć z ognia, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.
  • Podawać z kaszą kuskus (szklankę kaszy doprawić solą i pieprzem do smaku, zalać szklanką wrzątku/bulionu, wymieszać i odstawić na 5 minut) i posiekaną natką pietruszki.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi co do składników:
    • zamiast piersi z kurczaka można użyć mięsa z udek bez skóry i kości, trzeba je będzie smażyć troszkę dłużej
    • zamiast wymienionych przypraw można użyć marokańskiej przyprawy ras-el-hanout + trochę cynamonu
    • zamiast kaszy kuskus można użyć kaszy bulgur
    • można również użyć innych warzyw, ale te pasują wg mnie najbardziej
    • zamiast bulionu można użyć wody
    • nie można pominąć moreli! dają super dużo smaku do tego dania
  • Przechowywanie: to danie świetnie się przechowuje, odgrzewa i mrozi. Można je trzymać w lodówce do 3 dni, a mrozić do 6 miesięcy. Kaszę kuskus przygotowujemy na świeżo.
  • Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 619kcal