Go Back Email Link
+ servings
Pieczony camembert z balsamicznymi truskawkami Baked camembert with balsamic strawberries
Drukuj przepis
No ratings yet

Pieczony camembert z balsamicznymi truskawkami

czas przygotowania5 min
czas gotowania15 min
całkowity czas20 min
porcje: 2 spore porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 okrągły ser camembert / brie 250g
  • 1 szklanka truskawek pokrojonych, 135g
  • 1 czubata łyżka miodu
  • 1 płaska łyżka octu balsamicznego dobrej jakości!
  • 1 łyżeczka soku z limonki lub 1.5 łyżeczki soku z cytryny
  • duża szczypta soli i pieprzu

do podania:

  • pistacje prażone i solone, pokrojone na mniejsze kawałki
  • listki oregano lub mięty
  • świeża bagietka

wykonanie

  • Nastawić piekarnik na 190 stopni.
  • Truskawki umyć, większe i średnie przekroić na pół, małe zostawić w całości.
  • W małej miseczce wymieszać miód, ocet i sok z limonki, doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać z truskawkami.
  • Ser i truskawki pieczemy jednocześnie, ale w osobnych naczyniach. Naczynie w którym będzie ser powinno mieć niski rant, bo ser może się rozlać (ale nie zawsze).
  • Ser naciąć nożem w kilku miejscach.
  • Piec około 15 minut, aż ser będzie ciepły i płynny w środku, a truskawki miękkie, ale zachowają swój kształt.
  • Ser przełożyć na talerzyk, na nim ułożyć truskawki.
  • Sos z truskawek przelać do miseczki i wstawić na chwilę do zamrażarki, żeby odrobinę zgęstniał.
  • Truskawki polać sosem, posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pistacjami, udekorować listkami oregano lub mięty. Podawać od razu, ser musi być ciepły.
  • Smacznego!

uwagi

Podana liczba kalorii = 1 porcja, nie licząc bagietki.

Nutrition

Kalorie: 465kcal