1łyżeczka soku z limonkilub 1.5 łyżeczki soku z cytryny
duża szczypta soli i pieprzu
do podania:
pistacjeprażone i solone, pokrojone na mniejsze kawałki
listki oregano lub mięty
świeża bagietka
wykonanie
Nastawić piekarnik na 190 stopni.
Truskawki umyć, większe i średnie przekroić na pół, małe zostawić w całości.
W małej miseczce wymieszać miód, ocet i sok z limonki, doprawić solą i pieprzem, całość wymieszać z truskawkami.
Ser i truskawki pieczemy jednocześnie, ale w osobnych naczyniach. Naczynie w którym będzie ser powinno mieć niski rant, bo ser może się rozlać (ale nie zawsze).
Ser naciąć nożem w kilku miejscach.
Piec około 15 minut, aż ser będzie ciepły i płynny w środku, a truskawki miękkie, ale zachowają swój kształt.
Ser przełożyć na talerzyk, na nim ułożyć truskawki.
Sos z truskawek przelać do miseczki i wstawić na chwilę do zamrażarki, żeby odrobinę zgęstniał.
Truskawki polać sosem, posypać pokrojonymi na mniejsze kawałki pistacjami, udekorować listkami oregano lub mięty. Podawać od razu, ser musi być ciepły.
Smacznego!
uwagi
Podana liczba kalorii = 1 porcja, nie licząc bagietki.