Go Back Email Link
+ servings
A piece of asparagus tart on parchment paper. Kitchen cloth and lemon in the background.
Drukuj przepis
No ratings yet

Tarta ze szparagami

czas przygotowania25 min
czas gotowania1 godz
całkowity czas1 godz 25 min
porcje: 4 duże porcje
autor: Aleksandra

składniki

ciasto kruche:

  • 190 g mąki
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub 1 łyżka mąki
  • 145 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 1-2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

  • 1 pęczek szparagów 500g, ok. 20 sztuk
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka 180g
  • 1/2 szklanki śmietany 30-36% 120g
  • 100 g sera Gruyere startego na dużych oczkach, lub Parmezan/cheddar
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • skórka starta z 1 ekologicznej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

Przygotować ciasto kruche:

  • Mąkę wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, i parmezanem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło.
  • Ucierać mikserem (końcówka w kształcie wiosła) lub opuszkami palców aż powstanie kruszonka wielkości zielonego groszku. Dodać bardzo zimną wodę i delikatnie uformować kulę gładkiego ciasta.
  • Ciasto spłaszczyć, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Przygotować szparagi:

  • Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów - czyli w miejscu gdzie kolor zielony będzie przechodził w biały (czyli czasami trzeba odciąć dużo a czasami prawie nic). Obrać ze skórki 1/2 dolną część średnich i grubych szparagów (bardzo cienkich nie trzeba obierać).
  • Podgotować szparagi przez 2 minuty (najlepiej na dużej patelni).

Nadzienie:

  • W średniej misce wymieszać trzepaczką wszystkie składniki aż powstanie gładka masa.

Pieczemy tartę:

  • Przygotować foremkę, najlepiej kwadratową (będzie łatwiej ułożyć szparagi) o długości boku około 21 cm lub tortownicę o średnicy około 23 cm, posmarować ją masłem (papier do pieczenia będzie lepiej przylegał do foremki).
  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia, wyłożyć dno foremki oraz ok. 3 cm boków (ważne, nadzienia i szparagów jest sporo, brzeg musi być wysoki, żeby masa nie wylała się poza ciasto).
  • Spód podziurkować widelcem, położyć na nim drugi kawałek papieru do pieczenia, obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub ryżem/suchą fasolą/ciecierzycą (dokładnie docisnąć je do boków).
  • Nagrzać piekarnik do 190 stopni, na czas jego nagrzewania włożyć foremkę z ciastem do lodówki.
  • Spód piec 20 min z obciążeniem, potem je zdjąć i piec jeszcze 10-15 minut, aż będzie złocisty.
  • Wyjąć spód z piekarnika, wlać nadzienie, na wierzchu ułożyć szparagi.
  • Piec całość ok. 30-35 min, aż masa jajeczna się zetnie i będzie lekko złocista.
  • Tarta najlepiej smakuje lekko ciepła, ale zimna (np. zabrana na piknik) też jest pyszna.
  • Smacznego!

uwagi

1 szklanka to 250 ml
Kalorie = 1 duża porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 707kcal