Przygotować foremkę, najlepiej kwadratową (będzie łatwiej ułożyć szparagi) o długości boku około 21 cm lub tortownicę o średnicy około 23 cm, posmarować ją masłem (papier do pieczenia będzie lepiej przylegał do foremki).
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia, wyłożyć dno foremki oraz ok. 3 cm boków (ważne, nadzienia i szparagów jest sporo, brzeg musi być wysoki, żeby masa nie wylała się poza ciasto).
Spód podziurkować widelcem, położyć na nim drugi kawałek papieru do pieczenia, obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub ryżem/suchą fasolą/ciecierzycą (dokładnie docisnąć je do boków).
Nagrzać piekarnik do 190 stopni, na czas jego nagrzewania włożyć foremkę z ciastem do lodówki.
Spód piec 20 min z obciążeniem, potem je zdjąć i piec jeszcze 10-15 minut, aż będzie złocisty.
Wyjąć spód z piekarnika, wlać nadzienie, na wierzchu ułożyć szparagi.
Piec całość ok. 30-35 min, aż masa jajeczna się zetnie i będzie lekko złocista.
Tarta najlepiej smakuje lekko ciepła, ale zimna (np. zabrana na piknik) też jest pyszna.
Smacznego!