Go Back Email Link
+ servings
A piece of asparagus tart on parchment paper. Kitchen cloth and lemon in the background.
Drukuj
5 from 1 vote

Tarta ze szparagami

Pyszna tarta ze szparagami, na kruchym cieście z dodatkiem parmezanu i tymianku i pysznym serowym nadzieniem.
danie przystawka, tarta wytrawna
kuchnia inspirowane kuchnią francuską, międzynarodowa
czas przygotowania 25 min
czas gotowania 1 godz
całkowity czas 1 godz 25 min
porcje 4 duże porcje
kalorie 707kcal
autor Aleksandra

składniki

ciasto kruche:

  • 190 g mąki
  • 2 łyżki tartego parmezanu lub 1 łyżka mąki
  • 145 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 3/4 łyżeczki soli
  • duża szczypta pieprzu
  • 1-2 łyżki zimnej wody

nadzienie:

  • 1 pęczek szparagów 500g, ok. 20 sztuk
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szklanki mleka 180g
  • 1/2 szklanki śmietany 30-36% 120g
  • 100 g sera Gruyere startego na dużych oczkach, lub Parmezan/cheddar
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • skórka starta z 1 ekologicznej cytryny
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

Przygotować ciasto kruche:

  • Mąkę wymieszać z solą, pieprzem, tymiankiem, i parmezanem. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło.
  • Ucierać mikserem (końcówka w kształcie wiosła) lub opuszkami palców aż powstanie kruszonka wielkości zielonego groszku. Dodać bardzo zimną wodę i delikatnie uformować kulę gładkiego ciasta.
  • Ciasto spłaszczyć, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Przygotować szparagi:

  • Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów - czyli w miejscu gdzie kolor zielony będzie przechodził w biały (czyli czasami trzeba odciąć dużo a czasami prawie nic). Obrać ze skórki 1/2 dolną część średnich i grubych szparagów (bardzo cienkich nie trzeba obierać).
  • Podgotować szparagi przez 2 minuty (najlepiej na dużej patelni).

Nadzienie:

  • W średniej misce wymieszać trzepaczką wszystkie składniki aż powstanie gładka masa.

Pieczemy tartę:

  • Przygotować foremkę, najlepiej kwadratową (będzie łatwiej ułożyć szparagi) o długości boku około 21 cm lub tortownicę o średnicy około 23 cm, posmarować ją masłem (papier do pieczenia będzie lepiej przylegał do foremki).
  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na kawałku papieru do pieczenia, wyłożyć dno foremki oraz ok. 3 cm boków (ważne, nadzienia i szparagów jest sporo, brzeg musi być wysoki, żeby masa nie wylała się poza ciasto).
  • Spód podziurkować widelcem, położyć na nim drugi kawałek papieru do pieczenia, obciążyć specjalnymi kulkami ceramicznymi lub ryżem/suchą fasolą/ciecierzycą (dokładnie docisnąć je do boków).
  • Nagrzać piekarnik do 190 stopni, na czas jego nagrzewania włożyć foremkę z ciastem do lodówki.
  • Spód piec 20 min z obciążeniem, potem je zdjąć i piec jeszcze 10-15 minut, aż będzie złocisty.
  • Wyjąć spód z piekarnika, wlać nadzienie, na wierzchu ułożyć szparagi.
  • Piec całość ok. 30-35 min, aż masa jajeczna się zetnie i będzie lekko złocista.
  • Tarta najlepiej smakuje lekko ciepła, ale zimna (np. zabrana na piknik) też jest pyszna.
  • Smacznego!

uwagi

1 szklanka to 250 ml
Kalorie = 1 duża porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 707kcal