Kurczaka pokroić w kawałki 2-3 cm, wymieszać z chilli, imbirem, czosnkiem, doprawić solą do smaku (ale nie dużo, bo sos będzie słony). Odstawić na minimum 30 minut lub całą noc do marynowania (przez 30 minut kurczak może leżeć na blacie, jeśli dłużej to trzeba miskę przykryć i schować do lodówki, przed smażeniem ocieplić do temperatury pokojowej).
Składniki sosu wymieszać w miseczce, odstawić.
Ugotować ryż: wypłukać na sitku, wsypać do małego garnka, lekko posolić, zalać wrzącą wodą, gotować na minimalnym ogniu ok. 15 min od zagotowania się wody lub do czasu gdy ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
Kawałki kurczaka obtoczyć w mące ziemniaczanej ze wszystkich stron, odłożyć na talerz.
Na dużej patelni rozgrzać olej, jak patelnia będzie dobrze rozgrzana rozłożyć na niej kawałki kurczaka, w niewielkich odstępach, smażyć na najwyższym ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż będzie zabrązowiony, odłożyć na talerz. (jeżeli nie zmieszczą się wszystkie na całej patelni, trzeba je smażyć w dwóch turach, kurczak nie może być stłoczony na patelni, bo będzie się dusił zamiast smażyć i się nie zabrązowi).
Na patelnię dodać paprykę i ananas, smażyć mieszając ok. 5 minut, aż będą lekko zabrązowione, miękkie, ale wciąż chrupiące.
Dodać kurczaka i sos, wymieszać, zagotować, jak sos się zagęści od razu zdjąć patelnię z ognia.
Podawać z ryżem, posypać sezamem.
Smacznego!