Go Back Email Link
+ servings
mango sticky rice
Drukuj
No ratings yet

Tajski kokosowy ryż z mango - Khao Niao Mamuang

Tajski ryż kleisty, gotowany na parze a następnie nasączony w słodkim mleku kokosowym. Podany z sosem kokosowym i soczystym mango. To prosty i przepyszny deser.
danie deser, śniadanie
kuchnia tajska
Keyword cukier palmowy, kokosowy ryż, mango, mleko kokosowe, tajski ryż, thai sticky rice
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 20 min
moczenie ryżu 2 godz 30 min
całkowity czas 35 min
porcje 2 porcje
kalorie 1251kcal

składniki

deser z użyciem tajskiego ryżu kleistego:

  • 3/4 szklanki tajskiego kleistego ryżu Thai sticky/glutinous rice, ok. 160g
  • 1 i ¼ szklanki mleka kokosowego
  • 35 g cukru palmowego lub ok. 25g białego cukru
  • duża szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki mąki ryżowej
  • 1 mango dojrzałe, najlepiej odmiana Ataulfo/Champagne/Honey, lub świeży, dojrzały ananas
  • wiórki kokosowe do posypania

deser z użyciem ryżu jaśminowego:

  • ½ szklanki ryżu jaśminowego ok. 95g
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 35 g cukru palmowego lub ok. 25g białego cukru
  • duża szczypta soli
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej
  • 1 mango dojrzałe, najlepiej odmiana Ataulfo/Champagne/Honey, lub świeży, dojrzały ananas
  • wiórki kokosowe do posypania

wykonanie

Przygotowanie z użyciem tajskiego kleistego ryżu:

  • Przygotowanie ryżu: Ryż namoczyć przez 2 godziny lub więcej, maksymalnie przez noc.
  • Namoczony ryż przepłukać wodą. Ugotować ryż na parze, ok. 20 minut, jest gotowy gdy jest przezroczysty i nie wydaje się twardy podczas gryzienia.
  • Gotowanie ryżu na parze – do dużego garnka nalać gotującej się wody, na nim położyć sitko z drobnymi oczkami lub płaską ochronę przed pryskaniem (mają nie dotykać powierzchni wody). Ryż należy rozłożyć równą warstwą (przy czym na sitku to też musi być równa warstwa, łyżką formujemy wgłębienie w kupce ryżu, tak żeby na każdej ściance okrągłego sitka była jego równa grubość, inaczej ryż może się nierówno ugotować). Sitko wklęsłe/płaske przykryć pokrywką / drugim garnkiem, mają być na tyle duże, żeby nie dotykały ryżu. Gotować na średnim ogniu do miękkości. Większe ilości ryżu, np. 2 szklanki, trzeba w połowie czasu przemieszać.
  • Namoczyć ryż w mleku kokosowym: Przełożyć ryż do miseczki, wypukłą stroną łyżki wyrównać jego powierzchnię.
  • Po otworzeniu puszki mleka kokosowego wymieszać dokładnie jej zawartość (część gęstą i rzadką). Mleko kokosowe przelać do małego garnka, dodać cukier i sól, podgrzewać (ale nie gotować), aż cukier się rozpuści.
  • ¾ szklanki mleka z cukrem dodać do ryżu, pozostałe ½ szklanki zostawić w garnku.
  • Miskę z ryżem przykryć folią plastikową, odstawić na 30 minut, lub aż ryż wchłonie płyn.
  • W tym czasie przygotować sos kokosowy: do pozostałego w garnku mleka kokosowego dodać mąkę ryżową, gotować na średnim ogniu kilka minut, aż zgęstnieje.
  • Przygotować mango: obrać, usunąć pestkę i pokroić na plastry.
  • Całość: na małe talerzyki nałożyć porcję ryżu, na niego plastry mango, polać sosem kokosowym i posypać wiórkami kokosowymi. Podawać ciepłe.

Przygotowanie z użyciem ryżu jaśminowego:

  • Ugotować ryż: Ryż wypłukać na sitku, wsypać do małego garnka, dodać szczyptę soli, zalać 1 szklanką gotującej się wody, przykryć, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimalnego i gotować ok. 15 minut lub aż woda się wchłonie i ryż będzie miękki.
  • Nasączyć ryż mlekiem kokosowym: Po otworzeniu puszki mleka kokosowego wymieszać jej zawartość, czyli część gęstą i rzadką.
  • 1 szklankę mleka wlać do małego garnka, dodać cukier, szczyptę soli i podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zdjąć zognia.
  • Do ryżu wlać ¾ szklanki mleka z cukrem, wymieszać, odstawić na ok. 10 minut, aż większość mleka się wchłonie. Reszta mleka zostaje w garnku.
  • Sos kokosowy: do pozostałej 1/4 szklanki mleka, które zostało w garnuszku dodać 1 łyżeczkę mąki ryżowej, podgrzewać chwilę, mieszając, aż zgęstnieje.
  • Przygotować mango: obrać, usunąć pestkę i pokroić na plastry.
  • Całość: na talerze nałożyć porcję ryżu, na nim położyć plastry mango, polać sosem kokosowym i posypać wiórkami kokosowymi. Podawać ciepłe.
  • Smacznego!

uwagi

  • 1 szklanka to 250 ml
  • Kalorie = cały przepis (2 porcje).

Nutrition

Kalorie: 1251kcal