Przygotowanie ryżu: Ryż namoczyć przez 2 godziny lub więcej, maksymalnie przez noc.
Namoczony ryż przepłukać wodą. Ugotować ryż na parze, ok. 20 minut, jest gotowy gdy jest przezroczysty i nie wydaje się twardy podczas gryzienia.
Gotowanie ryżu na parze – do dużego garnka nalać gotującej się wody, na nim położyć sitko z drobnymi oczkami lub płaską ochronę przed pryskaniem (mają nie dotykać powierzchni wody). Ryż należy rozłożyć równą warstwą (przy czym na sitku to też musi być równa warstwa, łyżką formujemy wgłębienie w kupce ryżu, tak żeby na każdej ściance okrągłego sitka była jego równa grubość, inaczej ryż może się nierówno ugotować). Sitko wklęsłe/płaske przykryć pokrywką / drugim garnkiem, mają być na tyle duże, żeby nie dotykały ryżu. Gotować na średnim ogniu do miękkości. Większe ilości ryżu, np. 2 szklanki, trzeba w połowie czasu przemieszać.
Namoczyć ryż w mleku kokosowym: Przełożyć ryż do miseczki, wypukłą stroną łyżki wyrównać jego powierzchnię.
Po otworzeniu puszki mleka kokosowego wymieszać dokładnie jej zawartość (część gęstą i rzadką). Mleko kokosowe przelać do małego garnka, dodać cukier i sól, podgrzewać (ale nie gotować), aż cukier się rozpuści.
¾ szklanki mleka z cukrem dodać do ryżu, pozostałe ½ szklanki zostawić w garnku.
Miskę z ryżem przykryć folią plastikową, odstawić na 30 minut, lub aż ryż wchłonie płyn.
W tym czasie przygotować sos kokosowy: do pozostałego w garnku mleka kokosowego dodać mąkę ryżową, gotować na średnim ogniu kilka minut, aż zgęstnieje.
Przygotować mango: obrać, usunąć pestkę i pokroić na plastry.
Całość: na małe talerzyki nałożyć porcję ryżu, na niego plastry mango, polać sosem kokosowym i posypać wiórkami kokosowymi. Podawać ciepłe.