Go Back Email Link
+ servings
roasted trout with potatoes, asparagus and yogurt dip on a blue plate
Drukuj przepis
No ratings yet

Pieczony pstrąg z ziemniakami, szparagami i ziołowym dipem

czas przygotowania20 min
czas gotowania30 min
całkowity czas1 godz
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

ryba:

  • 1 pstrąg ok. 300g, świeży i wypatroszony
  • 2-3 plasterki cytryny
  • 2 małe ząbki czosnku lekko rozgniecione
  • kilka gałązek świeżego tymianku lub ½ łyżeczki suszonego
  • sól i pieprz do smaku

warzywa:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych lub na frytki
  • ½ pęczka szparagów 250g, ok. 10 sztuk
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka starta z 1 cytryny najlepiej ekologicznej
  • 10 gałązek świeżego tymianku lub 1 czubata łyżeczka suszonego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

ziołowo-czosnkowy dip:

  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 6 łyżeczek z lekką górką
  • 1/3 szklanki śmietany 12 % 6 łyżeczek z lekką górką, lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki listków świeżego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
  • 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Nagrzać piekarnik do 230 stopni / gaz 9, opcja góra i dół.
  • Ryba: naciąć poziomo skórkę z jednej strony ryby w kilku miejscach, doprawić w tych nacięciach oraz w środku pstrąga solą i pieprzem, do środka włożyć plasterki cytryny, lekko rozgniecione ząbki czosnku i gałązki tymianku.
  • Ziemniaki: obrać, małe ziemniaki przekroić na pół, większe na cztery – kawałki powinny być w miarę równej grubości ok. 3-4 cm.
  • Szparagi: odciąć zdrewniałe końcówki w miejscu gdzie zielony kolor przechodzi w biały. Szparagów nie trzeba obierać, chyba, że nie są już świeże i sprężyste.
  • Przygotować dużą blaszkę (moja ma wymiary 34x34cm): ziemniaki i szparagi wymieszać z oliwą, tymiankiem, czosnkiem i skórką z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Szparagi przełożyć na talerz, a ziemniaki rozłożyć równo na blaszce i włożyć do piekarnika, piec 15-20 minut.
  • Wyjąć z piekarnika blaszkę z ziemniakami, cienką łopatką dobrze podważyć ziemniaki, żeby w całości oderwały się od blaszki. Powinny być dobrze zabrązowione od dołu, przerwrócić je na drugą stronę i przesunąć je na koniec blaszki (żeby zrobić miejsce na szparagi i rybę).
  • Na blaszce położyć szparagi i rybę, piec jeszcze ok. 8 min. Jeśli Wasza ryba jest większa, trzeba ją piec dłużej. Ryba jest gotowa gdy mięso zmieni kolor na biały, a szparagi są miękkie, ale wciąż chrupiące. Ważne jest, żeby nie piec ryby za długo, bo będzie twarda i gumowa.
  • Czosnkowo-ziołowy dip: wszystkie składniki wymieszać w małej miseczce, podawać z rybą, ziemniakami i szparagami

uwagi

- Dipu wychodzi trochę za dużo jak na ten obiad, ale jest naprawdę przepyszny. My zużyliśmy resztę na drugi dzień, jedząc ten sam obiad. Można również dodać 1-2 łyżki oliwy lub rozcieńczyć go wodą i użyć jako dressing do sałatki.
- Jaką rybę użyć? Można użyć każdej innej ryby. Czas pieczenia będzie zależał od wielkościryby. Można również użyć filetów ryby, ale na pewno trzeba będzie je piec krócej.
- Co zamiast ryby? Zamiast ryby można użyć piersi z kurczaka lub np. upiec jajka sadzone! Wychodzą pyszne, o wiele mniej z nimi jest roboty, niż smażenie na patelni.
- Co zamiast brokułów? Poza sezonem na szparagi można upiec brokuły lub cukinię.
- 1 szklanka to 250 ml
- liczba kalorii = 1 porcja (½ przepisu)

Nutrition

Kalorie: 830kcal