Go Back Email Link
+ servings
harissa chicken
Drukuj przepis
5 from 2 votes

Udka z kurczaka z harissą, sosem z wodą różaną i cytrynowym kuskusem

czas przygotowania30 min
czas gotowania1 godz 30 min
całkowity czas2 godz
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

mięso i warzywa:

  • 2 udka z kurczaka ok. 600g
  • 4 mniejsze marchewki 200g, pokrojone na cienkie plasterki ok. 2-3mm
  • 3 łyżki rodzynek
  • 3 szalotki lub malutkie cebulki, 100g, pokrojone na cienkie plasterki
  • sól do smaku
  • ok. ½ szklanki wody

sos:

  • płyn postały w naczyniu podczas pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka wody różanej

kuskus:

  • ½ szklanki kuskusu
  • ½ szklanki wrzątku
  • 3 gałązki natki pietruszki drobno pocięte listki
  • 1 łyżeczka skórki startej z ekologicznej cytryny
  • sól i pieprz

wykonanie

mięso i warzywa:

  • Udka zamarynować na minimum kilka godzin, a najlepiej na 24 godziny. Natrzeć dokładnie mięso solą i pastą harissa, też pod skórką, tam gdzie to możliwe. Włożyć do naczynia żaroodpornego skórką do góry, przykryć naczynie folią plastikową, odstawić do lodówki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni / gaz 4, opcja góra-dół. Wyjąć udka z lodówki.
  • Gdy piekarnik się nagrzeje wlać do naczynia z udkami około ½ szkladnki wody (tak żeby jej było w naczyniu na wysokość ok. 1 cm), naczynie przykryć pokrywą lub szczelnie folią aluminiową, wstawić do piekarnika, piec 45 minut.
  • Około 10 min przed upływem tego czasu przygotowac dodatki do mięsa.
  • Pokrojoną marchewkę, cebulę oraz rodzynki dołożyć do mięsa, uzupełnić naczynie wodą, jeśli jest taka potrzeba (np. z bardzo dużego naczynia woda szybko wyparuje), warzywa powinny być minimum w 1/2 przykryte płynem.
  • Piec bez przykrycia kolejne 45 minut, w tym czasie 1-2 razy polać płynem zbierającym się w naczyniu, pod koniec pieczenia obserwować czy skórka nie brązowi się za bardzo (udka można wtedy przykryć luźno folią). Jeśli skórka nie jest chrupiąca, to przestawić naczynie z kurczakiem na najwyższą półkę w piekarniku i piec aż będzie chrupiąca.
  • Wyjąć udka z piekarnika, są gotowe jeśli skórka jest zarumieniona i mięso z łatwością odchodzi od kości.

kuskus:

  • Około 10 min przed końcem pieczenia udek przygotować kuskus.
  • Suchy kuskus doprawić solą i pieprzem, zalać wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 5 min.
  • Po upływie tego czasu dodać pietruszkę i skórkę z cytryny, wymieszać.

sos:

  • Udka wyjąć na talerz, warzywa przecedzić na sitku, zachowując w małym garnku sos, który zebrał się na dnie naczynia.
  • Do sosu dodać łyżkę octu jabłkowego i gotować na średnim ogniu aż zgęstnieje (u mnie jego objętość zredukowała się o połowę i zostało mi około ¼ szklanki sosu).
  • Sos zdjąć z ognia, dodać do niego łyżkę wody różanej, wymieszać.

całość dania:

  • Kurczaka położyć na talerzu, obok wyłożyć warzywa, kuskus, polać wszystko sosem.

uwagi

* harissa jest bardzo ostra, ale jej smak po pieczeniu, wymieszaniu z sosem, mięsem, warzywami i kuskusem znacznie złagodnieje
* jeśli nie checie robić większej ilości pasty to podaję przepis na porcję do tego przepisu: 1 malutka cebulka, 2 ząbki czosnku, 2 papryczki chilli, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 2 czubate łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól. Cebulę, czosnek i chilli pokroić w drobną kostkę, na małej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę ok. 10 minut, dodać czosnek, chilli i przyprawy, smażyć ok minutę, dodać pokrojoną paprykę i smażyć ok 5 minut aż będzie miękka, na koniec dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić solą.

Nutrition

Kalorie: 602kcal