4łyżeczki pasty harissagotowej lub domowej z mojego przepisu
4jajka
1łyżka masła
1awokadopokrojone w plasterki
1pomidorpokrojony w półplasterki, lub 6 pomidorków koktajlowych
świeża kolendra
1/4limonki
sól i pieprzdo smaku
wykonanie
Chleb opiec w tosterze żeby był chrupiący (opcjonalnie), posmarać go harissą (ja smakruję bardzo cienko bo moja jest bardzo ostra).
Jajecznica: jajka rozbełtać w miseczce, doprawić solą i pieprzem, wymieszać, na patelni rozgrzać masło i usmażyć na nim jajka.
Jajecznicę rozłożyć na kanapkach, na niej plasterki awokado, pomidora, doprawić solą i pieprzem, posypać listkami kolendry i skropić odrobiną soku z limonki.
uwagi
* uwaga harissa jest dosyć ostra, stopień ostrości może się też różnić w zależności od firmy* przepis na domową pastę harissa, całość można wykorzystać do tego przepisu: 1 łyżka oleju do smażenia, 1 malutka cebulka, 1 ząbek czosnku, 2 papryczki chilli, 1 łyżeczka suszonej mielonej kolendy, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 2 czubate łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki (lub upieczonej, która została Wam z innego obiadu), 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, sól do smaku, wykonanie: cebulę pokroić w małą kostkę, czosnek i chilli w plasterki. Na małej patelni rozgrzać olej, smażyć cebulę na małym ogniu 10 minut, dodać czosnek, chilli, paprykę i przyprawy oprócz koncentratu i smażyć jeszcze 5 minut. Dodać koncentrat, wymieszać, doprawić solą, zmiksować w blenderze.