Go Back Email Link
+ servings
przepis na domową pastę harissa homemade harissa paste www.maine-cook.com
Drukuj przepis
No ratings yet

Przepis na domową pastę harissa

czas przygotowania5 min
czas gotowania20 min
całkowity czas25 min
porcje: 8 porcji

składniki

  • 4 szalotki lub malutkie cebulki
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 8 ząbków czosnku
  • 8 papryczek chilli użyłam bird’s eye chilli, są dosyć ostre
  • 4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 4 łyżeczki mielonej suszonej kolendry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 czerwona papryka*
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól do smaku

wykonanie

  • Cebulę, czosnek, chilli pokroić w kostkę, a paprykę w bardzo drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć ok. 10 minut, aż będzie przezroczysta, dodać czosnek, chilli i przyprawy, smażyć jeszcze minutę.
  • Dodać paprykę, smażyć ok. 5 minut, aż będzie miękka.
  • Dodać koncenrat pomidorowy, wymieszać, smażyć jeszcze 2-3 minut, doprawić solą do smaku (ale raczej tak na oko, bo pasta będzie bardzo ostra).
  • Pastę zmielić w blenderze.
  • Przechowywać w lodówce, szczelnie zamkniętą, jeżeli pasta będzie przechowywana dłużej niż kilka dni musi być przykryta warstwą oliwy z oliwek, pastę można też zamrozić.

uwagi

* Paprykę można upiec lub użyć surowej, drobno pokrojonej i usmażonej, pasta w obu wersjach będzie dobra, jednak nie rozgrzewałabym piekarnika tylko na tą jedną paprykę. Paprykę upiec w 220 stopniach, aż będzie miękka, a skórka zabrązowiona, ostudzić, obrać ze skórki, usunąć nasiona, pokroić na mniejsze kawałki i smażyć chwilę razem z resztą składników.