Do dużej szklanki wlewamy syrop czekoladowy (lub posiekaną na małe kawałki czekoladę).
Następnie wlewamy mocne espresso i dokładnie mieszamy.
Spieniamy mleko. Wlewamy spienione mleko do szklanki i mieszamy jeszcze raz.
Smacznego!
uwagi
Jeśli nie macie ekspresu do kawy/kawiarki: kawę rozpuszczalną w ilości na 1 mocną kawę (dla mnie są to 2 czubate łyżeczki) zalewamy 60 ml gorącej wody.
Ilość mleka zależy od tego jakie duże macie szklanki. Do szklanki na zdjęciu zmieściło się 1/2 szklanki mleka. W przypadku większych szklanek/typowych szklanek do caffee latte będzie potrzebne 3/4 szklanki mleka. Mi bardziej smakuje ta kawa z większą ilością mleka. Podana ilość mleka to mleko, które nie zostało jeszcze spienione.
Syrop czekoladowy: można użyć gotowego lub zrobić samemu. Domowy syrop czekoladowy:
Składniki na 1 kawę: 1 łyżka cukru pudru, 1 łyżka niesłodzonego kakao, 1 łyżka gorącego mleka lub wody, 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli (opcjonalnie), można również dodać 1-2 kostki czekolady (ja nie dodawałam).
Jak zrobić: kakao i cukier dodajemy do szklanki w której będziemy robić kawę, zalewamy gorącym mlekiem/wodą i espresso, dokładnie mieszamy. Jeśli chcecie zrobić większą ilość syropu to dodajemy wszystkie składniki do małego garnka, gotujemy przez chwilę na małym ogniu mieszając trzepaczką, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i sos zgęstnieje.
Jak zrobić domową bitą śmietanę: 1/2 szklanki (125ml) śmietany kremówki ubijamy mikserem z 2-3 łyżeczkami cukru pudru, aż śmietana będzie sztywna. Jest to ilość na 2 kawy.
Jeśli nie macie spieniacza do mleka, można je także ''spienić'' w słoiku. Wystarczy bardzo ciepłe mleko (nie gotujące się) wlać do słoika, który można szczelnie zamknąć, następnie potrząsać słoikiem 1-2 minuty, aż mleko się dobrze spieni. Takie mleko nie będzie oczywiście tak dobrze spienione jak przy użyciu spieniacza, ale wciąż jest o niebo lepsze niż zwykłe, ciepłe mleko.
Jeśli zamierzacie podać kawę z bitą śmietaną pamiętajcie żeby nie nalewać mleka do brzegu szklanki! Część śmietany zanurzy się w wodzie więc kawa wyleje Wam się ze szklanki. Mleko nalewamy co najwyżej 1,5 cm poniżej brzegu szklanki.
W lecie możecie zrobić mrożoną kawę mocha! Jeśli robicie domowy sos czekoladowy, trzeba go koniecznie zrobić osobno w garnku, ostudzić i dodać do szklanki. Następnie dodajemy zimne espresso, zimne mleko oraz kostki lodu. Można całość dodać do shakera/słoika i dobrze wstrząsnąć, żeby mleko było spienione.
Kalorie = cały przepis (bez bitej śmietany i dodatków). To są tylko szacunkowe obliczenia!