Go Back Email Link
+ servings
Kopytka with buttered breadcrumbs in a white-blue bowl.
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Najlepszy przepis na kopytka

czas przygotowania25 min
czas gotowania3 min
całkowity czas28 min
porcje: 80 kopytek (około)
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 kg ziemniaków mączystych, jak na puree
  • 1 jajko
  • 200 g mąki + więcej do posypywania
  • 1 łyżeczka soli morskiej

wykonanie

  • Obrać ziemniaki, pokroić na 4-5 cm kawałki i ugotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie (ok. 10-15 minut). Ziemniaki odcedzić z wody i dodać z powrotem do garnka. Postawić garnek z powrotem na ogniu i podgrzewać ziemniaki przez ok. minutę, aż odparuje z nich wilgoć.
  • Zrobić puree z ziemniaków (ziemniaki powinny być jeszcze ciepłe). Najlepiej zrobić to praską do ziemniaków (na zdjęciu) lub zwykłym tłuczkiem do ziemniaków. Ważne jest, żeby ziemniaki były naprawdę dobrze przetarte i puszyste - wtedy kopytka nie będą grudkowate.
  • Ziemniaki odstawiamy żeby trochę ostygły (najlepiej żeby były zimne, ale moga być też lekko ciepłe). Do ziemniaków dodać mąkę, sól i lekko rozbełtane jajko.
  • Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie bez grudek. Ilość mąki podana w przepisie jest umowna - powinno się dodać tyle, żeby ciasto było miękkie, ale jednocześnie dobrze się trzymało i nie kleiło. Ilość potrzebnej mąki zależy od tego jak 'mokre' są ziemniaki. Staramy się dodać jak najmniej mąki, żeby kopytka były mięciutkie, a nie twarde. Ja zaczynam wyrabianie ciasta od wymieszania łyżką wszystkich składników w misce, potem wyrabiam ciasto ręką w misce a na końcu na stolnicy/dużej desce do krojenia, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Ciasto kładziemy na misce posypanej mąką i dzielimy je na 4 części. Każdą z części rozwałkowujemy na wałek o grubości ok. 4cm, ciasto podsypujemy delikatnie mąką, żeby się nie kleiło.
  • Każdy wałek tniemy ostrym nożem pod kątem na 4-5 cm kopytka. Kluski odkładamy na stolnicę/talerz oprószony mąką.
  • Gotujemy kopytka: W dużym garnku zagotowujemy wodę i solimy ją. Gdy woda się będzie gotować, gotujemy kopytka partiami, po ok. 10-12 kopytek na raz. Gdy kopytka wypłyną na powierzchnię wody gotujemy je jeszcze przez ok. 2-3 minuty, następnie wyławiamy z wody łyżką cedzakową. Czas gotowania zależy od wielkości klusek, jeśli nie jesteście pewni, zawsze można ugotować 1 kluskę na próbę, przekroić ją na pół, żeby sprawdzić czy w środku nie ma surowego ciasta.
  • Smacznego!

uwagi

  • Kopytka można zrobić z puree z ziemniaków, które zostało Wam z obiadu, ale muszą to być tylko same ziemniaki, bez masła i mleka.
  • Kopytka bez jajka: wystarczy dodać 1 łyżkę więcej mąki + 1 łyżkę skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej.
  • Przechowywanie: Przechowywanie ciasta na kopytka: Ciasto na kopytka można przechowywać w lodówce przez ok. 24h. Przechowywanie ugotowanych kopytek: Ugotowane kopytka przechowujemy w lodówce do ok. 3 dni. Jak podgrzać kopytka: najlepiej podgrzać je na patelni na maśle na złoto. Jak zrobić kopytka z wyprzedzeniem: można zrobić puree z ziemniaków i przechowywać je w lodówce ok 3 dni, następnie połączyć z pozostałymi składnikami.
  • Mrożenie: Kopytka można mrozić surowe lub ugotowane: surowe: kładziemy kopytka w odstępach na desce/talerzu podsypanym mąką, przykrywamy luźno folią plastikową, wkładamy do zamrażarki i zostawiamy, aż będą zamrożone (ok. 2h), potem przekładamy do woreczków/pojemników, jak gotować: nie rozmrażamy kopytek tylko wrzucamy zamrożone prosto na gorącą wodę i gotujemy tak jak świeżo przygotowane kopytka, ugotowane: mrozimy jak opisane wyżej, można je potem rozmrozić w lodówce/na blacie i odgrzać na maśle na patelni lub wrzucić na chwilkę na gotującą się wodę, żeby je rozmrozić i podgrzać.
  • Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 229kcal