Przygotować warzywa: Ziemniaki obrać i pokroić na 4 cm kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Obciąć koncówki fasolki szparagowej i przekroić na pół. Ser pecorino kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
Gotujemy ziemniaki i jajka (ja gotuję je w jednym garnku ale można oczywiście osobno, jesli tak wolicie): Ziemniaki dodajemy do dużej garnka, wlewamy gotującą sie wodę, porządnie solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ziemniaki przez 8 minut, następnie dodajemy jajka (powoli zanurzamy je w wodzie na łyżce), doprowadzamy wodę z powrotem do wrzenia i gotujemy jeszcze 9 minut.
Jajka przekładamy od razu do bardzo zimnej wody i łyżką tłuczemy skorupki (to pomaga w obieraniu jajek). Ziemniaki odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.
Robimy sos pesto: wszystkie składniki na sos oprócz oliwy miksujemy w malakserze, następnie dodajemy oliwę i na małych obrotach miksujemy całość, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane (można również zmiksować wszystkie składniki na raz, ale sos może być odrobinę gorzki, tak się dzieje, gdy miksuje się oliwę z oliwek na dużych obrotach). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dodajemy do ziemniaków (powinny być jeszcze ciepłe) i mieszamy.
Gotujemy fasolkę szparagową: dodajemy fasolkę do średniego garnka, zalewamy gorącą wodą, doprawiamy solą, doprowadzamy do zagotowania, następnie gotujemy przez 2-3 minuty (cienka fasolka) lub 6-7 (grubsze fasolki) lub aż fasolka będzie miękka, ale wciąż lekko chrupiąca (nie rozgotowana).
Przygotowujemy sałatkę: do garnka z ziemniakami dodajemy fasolkę, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, pomidorki, ser pecorino i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy na talerz lub do miski, posypujemy chrupiącymi kawałkami szynki na wierzchu.
Smacznego!