Go Back Email Link
+ servings
Pesto potato salad on a blue plate.
Drukuj przepis
No ratings yet

Sałatka ziemniaczana z pesto, jajkami i fasolką szparagową

czas przygotowania25 min
czas gotowania15 min
całkowity czas40 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 1 kg ziemniaków sałatkowych
  • 5 dużych jajek
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 10 pomidorków cherry
  • 45 g sera pecorino lub parmezan/grana padano
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 100 g szynki prosciutto
  • sól i pieprz do smaku

cytrynowo-bazyliowy sos pesto:

  • 45 g liści bazylii 2 małe doniczki lub 1 duża
  • 45 g parmezanu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka orzeszków pinii
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Przygotować warzywa: Ziemniaki obrać i pokroić na 4 cm kawałki. Pomidorki przekroić na pół. Obciąć koncówki fasolki szparagowej i przekroić na pół. Ser pecorino kroimy na cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw.
  • Gotujemy ziemniaki i jajka (ja gotuję je w jednym garnku ale można oczywiście osobno, jesli tak wolicie): Ziemniaki dodajemy do dużej garnka, wlewamy gotującą sie wodę, porządnie solimy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ziemniaki przez 8 minut, następnie dodajemy jajka (powoli zanurzamy je w wodzie na łyżce), doprowadzamy wodę z powrotem do wrzenia i gotujemy jeszcze 9 minut.
  • Jajka przekładamy od razu do bardzo zimnej wody i łyżką tłuczemy skorupki (to pomaga w obieraniu jajek). Ziemniaki odcedzamy i wkładamy z powrotem do garnka.
  • Robimy sos pesto: wszystkie składniki na sos oprócz oliwy miksujemy w malakserze, następnie dodajemy oliwę i na małych obrotach miksujemy całość, aż wszystkie składniki będą dobrze wymieszane (można również zmiksować wszystkie składniki na raz, ale sos może być odrobinę gorzki, tak się dzieje, gdy miksuje się oliwę z oliwek na dużych obrotach). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos dodajemy do ziemniaków (powinny być jeszcze ciepłe) i mieszamy.
  • Gotujemy fasolkę szparagową: dodajemy fasolkę do średniego garnka, zalewamy gorącą wodą, doprawiamy solą, doprowadzamy do zagotowania, następnie gotujemy przez 2-3 minuty (cienka fasolka) lub 6-7 (grubsze fasolki) lub aż fasolka będzie miękka, ale wciąż lekko chrupiąca (nie rozgotowana).
  • Przygotowujemy sałatkę: do garnka z ziemniakami dodajemy fasolkę, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jajka, pomidorki, ser pecorino i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Przekładamy na talerz lub do miski, posypujemy chrupiącymi kawałkami szynki na wierzchu.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli chciecie, możecie nie smażyć szynki, po prostu pokroić ją na kawałki i dodać do sałatki. Ja uwielbiam chrupiące kawałki szynki na wierzchu sałatki!
  • Alternatywna metoda przygotowania: Zamiast gotować ziemniaki można je również upiec: ziemniaki wymieszać z oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, rozłożyć równą warstwą na blaszce do pieczenia w odstępach (ziemniaki nie powinny się dotykać żeby mogły sie ładnie brązowić a nie dusić w piekarniku) i pieczemy w 220°C przez ok. 20-30 minut lub aż ziemniaki będą ładnie zarumienione i miękkie.
  • Przechowywanie: Sałatka najlepiej smakuje lekko ciepła lub w temperaturze pokojowej oraz świeżo przygotowana. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Można ją przechowywać do 3-4 dni w lodówce. Szynkę najlepiej jest przechowywać osobno bo naczej nie będzie chrupiąca. Wyjąć z lodówki ok. 1-2 przed podaniem. Sałatki nie podgrzewamy bo ser się stopi. Przechowywana sałatka trochę traci swój piękny zielony kolor. Jeśli chcecie przygotować tą sałatkę z wyprzedzeniem, najlepiej jest ugotować sobie wszystkie warzywa i jajka, przygotować sos (przykrywamy go cienką warstwą oliwy z oliwek), przechowujemy wszystkie składniki osobno w lodówce, mieszamy przed podaniem.
  • Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe oblicznia!

Nutrition

Kalorie: 560kcal