Nastawić wodę na makaron i ugotować go al dente (czyli nie może być całkiem miękki, musi być go czuć podczas gryzienia, nie potrzeba dużej ilości wody, musi być dobrze posolona i nie dodajemy oliwy). Zachować ok. 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu (ma dużo skrobi i ładnie zagęszcza sos).
Pokroić wszystkie warzywa: cukinię na pół a potem na plasterki 5mm, paprykę w paski 5mm, czosnek bardzo drobno (pokroić, nie przeciskać przez praskę). Pomidory oblać wrzątkiem, obrać ze skórki. 2 pomidory pokroić w średnią kostkę, 1 bardzo drobno.
Na dużej patelni rozgrzać olej na dużym ogniu. Dodać cukinię i paprykę. Smażyć na najwyższym ogniu przez ok. 2 minuty, nie mieszając (trzeba dać warzywom czas, żeby się lekko zabrązowiły), potem mieszając gotować jeszcze ok. 1-2 minuty.
Dodać czosnek, chilli (jeśli używacie) i suszone zioła. Smażyć ok. 30-60 sekund, mieszając.
Dodać świeże pomidory i wodę z gotowania się makaronu (ok. 1/4 szklanki) i gotować ok. 2-3 minuty. Jeśli dodajecie pomidory z puszki nie trzeba dodawać wody z gotowania się makaronu.
Patelnię zdjąć z ognia, sos doprawić solą i pieprzem (nie dużo, feta już jest słona). Dodać ugotowany makaron i wymieszać.
Makaron można podać posypany świeżymi ziołami i dodatkową porcją sera feta.
Smacznego!