Go Back Email Link
+ servings
Parmesan cauliflower rice in a green bowl.
Drukuj przepis
No ratings yet

Ryż z kalafiora

czas przygotowania10 min
czas gotowania15 min
całkowity czas25 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 500 g kalafiora 1 bardzo mały kalafior
  • 3 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 szklanki 125g bulionu, warzywnego lub z kurczaka
  • 45 g tartego sera parmezan
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Przerabiamy kalafiora na ''ryż'': Odciąć zewnętrzne liście kalafiora. Kalafior podzielić na mniejsze części, następnie rozdrobnić w malakserze, aż cząstki kalafiora będą przypominać ziarna ryżu (kalafior miksujemy z przerwami na wolnych obrotach, żeby nie był za bardzo rozdrobniony). Jeśli nie macie malaksera można go również posiekać nożem lub zetrzeć na dużych oczkach tarki.
  • Rozgrzewamy masło na dużej patelni na średnim ogniu. Jak będzie gorące dodajemy przetarte przez praskę ząbki czosnku i smażymy je mieszając ok. 30-60 sekund, aż czosnek będzie ładnie pachnieć.
  • Dodajemy kalafior. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko zabrązowiony od spodu.
  • Dodajemy bulion i gotujemy kalafior, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 3-4 minuty, lub aż będzie miękki, ale wciąż lekko chrupiący.
  • Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty parmezan, posiekaną pietruszkę i skórkę z cytryny. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Smacznego!

uwagi

  • Parmezan (lub grana padano) można pominąć, ale polecam go dodać bo dodaje bardzo dużo smaku.
  • Przechowywanie: Ryż z kalafiora świetnie się odgrzewa: można go odgrzać na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można go również zamrozić. Nieugotowany ryż z kalafiora można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
  • Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 152kcal