Ryż z kalafiora to pyszny pomysł na przyrządzenie tego pysznego warzywa. Może być podany jako dodatek do dania głównego, wygląda i smakuje podobnie jak ryż. Kalafior rozdrabniamy w malakserze, aż będzie przypominał ziarna ryżu, następnie smażymy na maśle z czosnkiem i doprawiamy parmezanem, pietruszką i skórką z cytryny. Smakuje genialnie!
1/2szklanki125g bulionu, warzywnego lub z kurczaka
45gtartego sera parmezan
skórka starta z 1 cytryny
1łyżka posiekanej pietruszki
sól i pieprzdo smaku
wykonanie
Przerabiamy kalafiora na ''ryż'': Odciąć zewnętrzne liście kalafiora. Kalafior podzielić na mniejsze części, następnie rozdrobnić w malakserze, aż cząstki kalafiora będą przypominać ziarna ryżu (kalafior miksujemy z przerwami na wolnych obrotach, żeby nie był za bardzo rozdrobniony). Jeśli nie macie malaksera można go również posiekać nożem lub zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Rozgrzewamy masło na dużej patelni na średnim ogniu. Jak będzie gorące dodajemy przetarte przez praskę ząbki czosnku i smażymy je mieszając ok. 30-60 sekund, aż czosnek będzie ładnie pachnieć.
Dodajemy kalafior. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko zabrązowiony od spodu.
Dodajemy bulion i gotujemy kalafior, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 3-4 minuty, lub aż będzie miękki, ale wciąż lekko chrupiący.
Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty parmezan, posiekaną pietruszkę i skórkę z cytryny. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!
uwagi
Parmezan (lub grana padano) można pominąć, ale polecam go dodać bo dodaje bardzo dużo smaku.
Przechowywanie: Ryż z kalafiora świetnie się odgrzewa: można go odgrzać na suchej patelni z nieprzywieralną powłoką lub w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Można go również zamrozić. Nieugotowany ryż z kalafiora można przechowywać w lodówce 2-3 dni.
Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!