Przerabiamy kalafiora na ''ryż'': Odciąć zewnętrzne liście kalafiora. Kalafior podzielić na mniejsze części, następnie rozdrobnić w malakserze, aż cząstki kalafiora będą przypominać ziarna ryżu (kalafior miksujemy z przerwami na wolnych obrotach, żeby nie był za bardzo rozdrobniony). Jeśli nie macie malaksera można go również posiekać nożem lub zetrzeć na dużych oczkach tarki.
Rozgrzewamy masło na dużej patelni na średnim ogniu. Jak będzie gorące dodajemy przetarte przez praskę ząbki czosnku i smażymy je mieszając ok. 30-60 sekund, aż czosnek będzie ładnie pachnieć.
Dodajemy kalafior. Smażymy na dużym ogniu przez ok. 3 minuty, mieszając od czasu do czasu, aż będzie lekko zabrązowiony od spodu.
Dodajemy bulion i gotujemy kalafior, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 3-4 minuty, lub aż będzie miękki, ale wciąż lekko chrupiący.
Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty parmezan, posiekaną pietruszkę i skórkę z cytryny. Mieszamy wszystko i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!