Go Back Email Link
+ servings
Arugula pistachio pesto in a green bowl.
Drukuj przepis
No ratings yet

Pesto z rukoli

czas przygotowania10 min
czas gotowania0 min
całkowity czas10 min
porcje: 1.5 szklanki
autor: Aleksandra

składniki

  • 125 g rukoli
  • 90 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g pistacji prażonych i solonych, waga bez skorupek
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 135 ml oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Dodajemy wszystkie składniki na pesto oprócz oliwy (rukola, pistacje, ser, czosnek, skórka i sok z cytryny) do misy malaksera.
  • Miksujemy aż będą dobrze zmiksowane (ja lubię moje pesto z małymi grudkami, ale jeśli wolicie bardziej gładki sos miksujcie trochę dłużej).
  • Powoli dodajemy oliwę jednocześnie miksując pesto na bardzo małych obrotach (można też przenieść pesto do miski i za pomocą trzepaczki, ręcznie, wmieszać oliwę).
  • Miksujemy powoli aż powstanie sos. Możecie dodać więcej oliwy, jeśli chcecie, żeby Wasze pesto miało rzadszą konsystencję.
  • Smacznego!

uwagi

  • Zamiast pistacji można użyć migdałów lub nerkowców. Najprostszym sposobem na zrobienie pesto jest wrzucenie wszystkich składników do blendera/malaksera i zmiksowanie aż powstanie sos. Oliwa z oliwek miksowana na wysokich obrotach miksera staje się trochę gorzka (nie każdy to jednak wyczuwa!) więc ja wolę zmiksować najpierw wszyskie składniki bez oliwy a potem powoli dodawać oliwę jednocześnie miksując bardzo powoli na niskich obrotach. Spróbujcie sami jak Wam najlepiej smakuje.
  • Spaghetti z pesto - będziecie potrzebować ok. 250g makaronu na ilość pesto podaną w przepisie.
  • Kalorie = cały przepis (ok. 1 1/2 szklanki). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 1768kcal