Go Back Email Link
+ servings
pina colada lassi ananasowo-kokosowy drink bezalkoholowy pineapple-coconut alcohol-free drink
Drukuj
No ratings yet

Pina colada lassi - ananasowo-kokosowy drink bezalkoholowy

czas przygotowania 10 min
czas gotowania 10 min
całkowity czas 20 min
porcje 6 porcji

składniki

lassi:

  • 1 l soku z ananasa
  • 600 ml wody kokosowej nie mleka
  • 5 łyżek soku z marakui z 1 dużej żółtej marakui lub ok. 4 małych, można zamienić 3-4 łyżkami soku z limonki
  • ½ szklanki jogurtu naturalnego

przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki wody różanej można pominąć
  • mielony kardamon bardzo mało, na końcu noża
  • mielony cynamon bardzo mało, na końcu noża
  • ¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego nie aromatu

syrop kokosowy:

  • ½ szklanki wiórków kokosowych 40g
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki jasnego brązowego cukru

wykonanie

  • Przygotować syrop kokosowy: gotować w małym garnuszku, przez ok. 10 min, na średnio-małym ogniu wszystkie składniki na syrop, aż zredukuje się o więcej niż połowę (mi zostało ok. 75 ml płynu). Przecedzić przez sitko, wiórki nie będą już potrzebne*.
  • Aby uzyskać sok z marakui należy wybrać miąższ łyżką, włożyć do sitka, przecierać miąższ drewnianą łyżką, tak, żeby pestki pozostały na sitku, a sok spływał do naczynia pod sitkiem.
  • Wymieszać wszystkie składniki na pina colada lassi z syropem kokosowym i przyprawami, zmiksować blenderem na gładko, podawać najlepiej schłodzone.

uwagi

- wiórki kokosowe można użyć do dekoracji, posypać nimi napój, albo udekorować nimi brzegi szklanek
- najpierw brzeg szklanki trzeba zanurzyć w wodzie, potem w wiórkach. - napój będzie również dobry bez jogurtu
- wodę różaną, kardamon, cynamon i ekstrakt waniliowy można pominąć, nie czuć wyraźnie ich smaku w napoju, ale sprawiają one, że jego smak jest ciekawszy