Go Back Email Link
+ servings
kasza jaglana z brokułami, groszkiem i sosem z nerkowców Millet with broccoli, peas and cashew sauce
Drukuj przepis
No ratings yet

Kasza jaglana z brokułami, groszkiem i sosem z nerkowców

czas przygotowania20 min
czas gotowania20 min
całkowity czas40 min
porcje: 2 porcje

składniki

kasza:

  • 100 g kaszy jaglanej ok. ½ szklanki
  • 250 ml wody/bulionu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz

dodatkowo:

  • ½ brokuła 250g
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 75 g sera feta

sos:

  • 55 g nerkowców mała garść
  • sok z ½ limonki
  • skórka starta z 1 limonki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 łyżek wody
  • 1 łyżeczka miodu
  • duża szczypta kardamonu
  • sól pieprz

do podania:

  • 2 łyżki nerkowców
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka listków świeżej bazylii

wykonanie

  • Najpierw ugotować kaszę. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek na plasterki. Kaszę przelać bardzo ciepłą wodą na sitku, aż wypływająca woda będzie czysta. W małym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę, smażyć 5 minut, dodać czosnek, smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać kaszę, gorącą wodę / bulion, doprawić solą i pieprzem, zagotować, przykryć. Gotować na małym ogniu około 18 minut, nie mieszać w trakcie i nie podnosić pokrywki. Gdy kasza się ugotuje, trzeba ją zdjąć z gazu, odkryć i zostawić jeszcze na 5 minut, potem przemieszać widelcem, spróbować i ewentualnie doprawić jeszcze solą i pieprzem.
  • Brokuły podzielić na różyczki, gotować na parze (lub w wodzie) około 8-10 minut, minutę przed końcem dodać też groszek.
  • Nerkowce podprażyć na suchej patelni aż zaczną pachnieć i będą lekko zbrązowione, gdy są gotowe od razu zdjąć je z patelni. W blenderze zmiksować wszystkie składniki sosu.
  • Na talerzach rozłożyć kaszę, na niej położyć brokuły i groszek, polać sosem. Posypać pokruszoną fetą, nerkowcami, pestkami dyni, polać oliwą i posypać listkami bazylii.