Go Back Email Link
+ servings
Żurek soup with potatoes and eggs in a white-blue bowl.
Drukuj przepis
5 from 2 votes

Żurek

czas przygotowania20 min
czas gotowania45 min
całkowity czas1 godz 5 min
porcje: 8 porcji
autor: Aleksandra

składniki

  • 1.75 l bulionu z kurczaka lub rosołu
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 200 g wędzonego boczku
  • 400 g surowej białej kiełbasy 3-4 sztuki, może być też parzona
  • 100 g wędzonej suszonej kiełbasy opcjonalnie, lub 1 biała kiełbasa
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka + 1 łyżeczka majeranku
  • 700 g ziemniaków opcjonalnie
  • 3.5 szklanki zakwasu na żurek lub mniej, do smaku
  • 60 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 łyżeczki chrzanu lub więcej, do smaku
  • sól i pieprz

wykonanie

  • Bulion zagotować, dodać białą kiełbasę, gotować na małym ogniu 15-20 minut. Kiełbasę wyjąć z garnka i pokroić na plasterki (jeśli macie tylko parzoną kiełbasę to nie gotujemy jej tylko kroimy na plasterki).
  • Boczek pokroić w 1 cm kostkę, kiełbasę wędzoną pokroić w kostkę (jeśli używacie), ziemniaki pokroić w 2cm kostkę, cebulę w małą kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę.
  • Rozgrzać olej na dużej patelni na średnio-wysokim ogniu. Dodać boczek i kiełbasy, podsmażać przez kilka minut, aż będą zarumienione. Dodać do garnka z bulionem.
  • Zmniejszyć ogień, dodać cebulę i smażyć przez kilka minut, aż będzie miękka. Dodać czosnek i łyżkę majeranku, smażyć jeszcze przez minutę.
  • Zawartość patelni dodać do garnka z bulionem. Na patelnię dodać kilka łyżek zupy i łopatką zdrapać wszystkie zabrązowienia z dna patelni, następnie dodać do garnka z zupą (doda to dużo smaku do zupy!). Dodać ziemniaki, zupę zagotować i gotować 15 minut na małym ogniu, lub aż ziemniaki będą miękkie.
  • Zakwas na żurek dobrze wymieszać i dodawać stopniowo do zupy (dodajemy płyn i mąkę, bez żadnych przypraw i dodatków, ja dodałam całą ilość przepisu na zakwas), sprawdzając czy nie wyjdzie dla Was za kwaśna (zakwas na żurek, domowy jak i kupny, może się różnić kwasowością). Zupę zagotować i zdjąć z ognia. Zagotowanie zupy ma na celu jej zagęszczenie - mąka wtedy odpowiednio zagęsci zupę. Jeśli robiliście własny zakwas i chcecie zachować jego wartości odżywcze (bakterie probiotyczne) to polecam podgrzać zupę aż będzie bardzo ciepła ale jej nie gotować - ale za to będzie odrobinę mniej gęsta.
  • Dodać śmietanę i chrzan do smaku (chrzanu również dodajemy tylko troszkę, za każdym razem sprawdzając czy smak nie będzie za Was ostry).
  • Pozostałą łyżeczkę majeranku rozetrzeć w rękach (uwolni aromat) i dodać do zupy.
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.
  • Smacznego!

uwagi

  • Przechowywanie: Żurek idealnie nadaje się do przechowywania, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Najlepiej smakował mi 3 dnia. Jeśli użyliście śmietany 30-36% można go również ponownie zagotować.
  • Żurek można zamrozić wyłącznie przed dodaniem śmietany, ze śmietaną już nie (śmietana zbije się w grudki).
  • Kalorie = 1 porcja (1/8 przepisu), jajka są również wliczone. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 558kcal