Ziemniaki obrać, pokroić na w miarę równe kawałki (ok. 4cm), włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, posolić. Doprowadzić do zagotowania, następnie gotować na nisko-średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Odcedzić ziemniaki z wody i włożyć z powrotem do garnka.
Ugnieść ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków - trzeba to zrobić jak ziemniaki są jeszcze ciepłe. Nie można ich ubijać za długo bo będą gumowe. Można je również rozgnieść praską do ziemniaków.
Do ciepłych ziemniaków dodajemy wszystkie pozostałe składniki - mleko, masło, śmietanę, suszony czosnek, drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy wszystko do połączenia (nie za długo). Doprawiamy lekko pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba.
Smacznego!
uwagi
Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe oblicznia!