Go Back Email Link
+ servings
Sour cream mashed potatoes with chives in a white-blue bowl.
Drukuj przepis
No ratings yet

Puree z ziemniaków ze śmietaną i szczypiorkiem

czas przygotowania15 min
czas gotowania15 min
całkowity czas30 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 kg ziemniaków mączyste
  • 1/4 szklanki mleka 60ml/4 łyżki
  • 60 g miękkiego masła 4 płaskie łyżki
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 120g
  • 6 łyżek drobno posiekanego cienkiego szczypiorku
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

  • Ziemniaki obrać, pokroić na w miarę równe kawałki (ok. 4cm), włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, posolić. Doprowadzić do zagotowania, następnie gotować na nisko-średnim ogniu przez ok. 10-15 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Odcedzić ziemniaki z wody i włożyć z powrotem do garnka.
  • Ugnieść ziemniaki tłuczkiem do ziemniaków - trzeba to zrobić jak ziemniaki są jeszcze ciepłe. Nie można ich ubijać za długo bo będą gumowe. Można je również rozgnieść praską do ziemniaków.
  • Do ciepłych ziemniaków dodajemy wszystkie pozostałe składniki - mleko, masło, śmietanę, suszony czosnek, drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy wszystko do połączenia (nie za długo). Doprawiamy lekko pieprzem i solą jeśli jest taka potrzeba.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe oblicznia!

Nutrition

Kalorie: 331kcal