Go Back Email Link
+ servings
ciasto na pizzę bez wyrabiania no-knead pizza dough
Drukuj przepis
No ratings yet

Ciasto na pizzę bez wyrabiania

czas przygotowania10 min
czas gotowania17 min
całkowity czas27 min
porcje: 2 pizze (3-4 porcje)

składniki

ciasto:

  • 500 g mąki
  • 10 g suszonych drożdży 2.5 łyżeczki, lub 30g świeżych drożdży
  • 5 g soli ¾ łyżeczki
  • 3 g cukru ¾ łyżeczki + szczypta
  • 300 g wody

dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smarowania blaszki

wykonanie

  • W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz wody.
  • Dodać wodę (letnią) i krótko wymieszać, do połączenia składników, aż powstanie kula ciasta (nie musi być idealnie gładka i wyrobiona, ale ja lubię ciasto krótko powygniatać, ok. minutę, żeby miało gładszą konsystencję). 
  • Jeśli używacie świeżych drożdży: drożdże wymieszać razem z wodą, aż się rozpuszczą (nie może być za zimna, ani za ciepła, jak wkładacie palec to wody to ma być przyjemnie ciepła). Wymieszać od razu z pozostałymi składnikami, aż składniki połączą się w ciasto.
  • Miskę przykryć folią plastikową / ściereczką kuchenną i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Gdy miną 2 godziny nastawić piekarnik do 250 stopni.
  • Na lekko oprószoną mąką powierzchnię wyłożyć wyrośnięte ciasto i uformować 2 kule, ułożyć je obok siebie w sporym odstępie, przykryć wilgotnym ręcznikiem kuchennym. Ciasto ma wyrastać jeszcze przez 30 minut.
  • W tym czasie przygotować sos i dodatki. Ser zetrzeć na tarce i rozłożony na talerzyku włożyć do zamrażalki (opuźni to jego brązowienie się na pizzy).
  • Po upływie 30 minut posmarować blaszkę z wyposażenia piekarnika łyżką oliwy z oliwek.
  • Ciasto rozciągnąć w dłoniach (jedną z dwóch kulek), aż powstanie podłużna rolka, położyć na wysmarowanej oliwą blaszce i palcami przesuwać w lewą i prawą stronę, rozciągając ciasto, aż powstanie płaski placek. Rozciągać na odpowiadającą nam grubość lub jak zakłada przepis – aż zmieści się na blaszce o powierzchni 33x45cm (moja blaszka ma wymiary 33x33 cm i takie pizze piekę, ciasto jest bardzo cienkie).
  • Nie formujemy rantów. Jeśli ciasto klei się do rąk, można podsypać je mąką.
  • Ciasto posmarowac sosem i nałożyć dodatki, przy czym nakładać mniej w środku a więcej na brzegach pizzy.
  • Pieczenie: piec około 15-20 minut w zależności od grubości ciasta, użytych dodatków, sera i tego jak piecze Wasz piekarnik. Pizza jest gotowa, gdy ser jest zarumieniony, dodatki i ciasto upieczone, a spód chrupiący i złocisty. 
    Ja piekę pizzę najpierw ze wszystkimi dodatkami oprócz sera przez 8 minut, potem nakładam ser (wyjęty z zamrażarki) i piekę jeszcze ok. 9 minut. W ten sposób spód jest bardzo chrupiący i złocisty, a ser lekko zarumieniony (inaczej się za szybko pali).
  • Tak samo upiec drugą pizzę.

uwagi

Na 1 pizzę przykładowo potrzebujecie: ok. 2/3 szklanki sosu pomidorowego do pizzy, 5 plasterków szynki, 125g pieczarek, 1 czerwoną paprykę, 3 łyżki kukurydzy z puszki, 200g żółtej mozarelli. Po upieczeniu polecam również posmarować pizzę 2 łyżkami zielonego pesto.

Nutrition

Kalorie: 1861kcal