Go Back Email Link
Lemon dijon vinaigrette is being poured over a pear walnut salad with cranberries and goat cheese.
Drukuj przepis
No ratings yet

Sałatka z gruszką, żurawiną, orzechami włoskimi i kozim serem

czas przygotowania20 min
czas gotowania0 min
całkowity czas20 min
autor: Aleksandra

składniki

sałatka:

  • 2 duże garście mixu salad ja użyłam roszponki
  • 1 duża dojrzała gruszka
  • 30 g suszonej żurawiny
  • 35 g orzechów włoskich
  • 60 g sera koziego

sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól i pieprz

wykonanie

  • Zrobić sos: dodać wszystkie składniki do małego słoiczka, zamknąć i intensywnie potrząsać, aż wszystko dobrze się połączy i sos będzie gęsty. Sos można również zmiksować małym blenderem.
  • Roszponkę umyć i dobrze osuszyć (najlepiej w suszarce do sałaty - to jest ważne, inaczej sałatka będzie zbyt wodnista po dodaniu sosu). Rozłożyć na dużym talerzu.
  • Gruszkę obieramy ze skórki (skórkę można też zostawić jeśli jest ładna), pokroić na 4 części, wykroić rdzeń i pokroić na cienkie plasterki. Rozłożyć na sałacie.
  • Orzechy podprażyć na suchej patelni aż pojawią się na nich brązowe plamki i będą ładnie pachnieć. Ser pokroić/pokruszyć na małe kawałki.
  • Sałatkę posypać suszoną żurawiną, orzechami i serem. Polać sosem i podawać.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 434kcal