Go Back Email Link
+ servings
Mexican quinoa in a frying pan.
Drukuj
5 from 1 vote

Quinoa po meksykańsku

Quinoa po meksykańsku to kasza gotowana z pomidorami w puszce, z dodatkiem fasoli, kukurydzy, papryki i aromatycznych przypraw. Kasza przykryta jest pysznym, ciągnącym się serem cheddar. Wszystko gotujemy w 1 garnku!
danie danie główne, dodatek do obiadu
kuchnia inspirowana kuchnią meksykańską
czas przygotowania 5 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 30 min
porcje 4 porcje
kalorie 487kcal
autor Aleksandra

składniki

quinoa:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1.5 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1.5 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne lub do smaku
  • 1 szklanka kaszy quinoa 190g, wypłukana na sitku
  • 1 szklanka bulionu 250ml
  • 1 puszka pomidorów 400g
  • 1 puszka czerwonej fasoli odcedzona
  • 1/2 puszki kukurydzy odcedzona
  • 1 łyżeczka soku z limonki/cytryny
  • 2 łyżki posiekanej kolendry opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g tartego sera cheddar lub innego sera żółtego

do podania:

  • awokado
  • kwaśna śmietana/jogurt
  • jajka sadzone

wykonanie

  • Cebulę pokroić w kostkę, czosnek bardzo drobno, paprykę w kostkę.
  • Rozgrzać olej na patelni, dodać paprykę i cebulę. Smażyć na średnio-wysokim ogniu przez ok. 5 minut, aż cebula będzie miękka.
  • Dodać czosnek i przyprawy, smażyć ok. 30 sekund, mieszając.
  • Kaszę quinoa porządnie opłukać zimną wodą na sitku, następnie dodać na patelnię razem z bulionem i pomidorami z puszki. Doprawić lekko solą i pieprzem, wymieszać, doprowadzić do zagotowania. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut.
  • Dodać fasolę z puszki (odcedzoną), kukurydzę, posiekaną kolendrę i sok z cytryny/limonki. Wymieszać, jeszcze raz doprawić solą i pieprzem.
  • Posypać tartym serem, przykryć pokrywką i gotować jeszcze na małym ogniu przez kilka minut, aż ser się stopi.
  • Podawać z jajkami sadzonymi, plasterkami awokado i jogurtem/kwaśną śmietaną.
  • Smacznego!

uwagi

  • Przechowywanie: Kasza świetnie się odgrzewa, wystarczy skropić ją wodą, przykryć i podgrzewać na małym ogniu aż będzie ciepła. Można ją również zamrozić.
  • Kalorie = 1/4 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia (jajka i dodatki nie są wliczone).

Nutrition

Kalorie: 487kcal