Przygotować sobie wszystkie składniki: cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, marchewkę, seler i cukinię pokroić w 1 cm kostkę, obciąć końce fasolki szparagowej i pokroić na 2-3 części.
Rozgrzać olej w dużym garnku na średnio-niskim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchewkę. Smażyć przez kilka minut, aż trochę zmiękną. Dodać czosnek i zioła, smażyć jeszcze przez minutę, mieszając.
Dodać pomidory z puszki i bulion. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
Dodać cukinię i fasolkę, zagotować, gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut, lub aż będą miękkie.
Dodać tortellini i gotować zgodnie z zaleceniami producenta - ja gotowałam je przez 2 minuty, jeśli Wasze tortellini musi być gotowane dłużej, należy je dodać wcześniej.
Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podać posypaną posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
Smacznego!