Go Back Email Link
+ servings
Two white bowls with vegetable tortellini soup.
Drukuj przepis
No ratings yet

Zupa warzywna z tortellini

czas przygotowania10 min
czas gotowania20 min
całkowity czas30 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

zupa:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 2 duże marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół włoskich lub prowansalskich
  • 1 puszka pomidorów
  • 5 szklanek bulionu 1.25 l
  • 1 średnia cukinia
  • 150 g fasolki szparagowej duża garść
  • 450 g tortellini z serem
  • sól i pieprz

do podania:

  • tarty parmezan
  • posiekana pietruszka

wykonanie

  • Przygotować sobie wszystkie składniki: cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać, marchewkę, seler i cukinię pokroić w 1 cm kostkę, obciąć końce fasolki szparagowej i pokroić na 2-3 części.
  • Rozgrzać olej w dużym garnku na średnio-niskim ogniu. Dodać cebulę, seler i marchewkę. Smażyć przez kilka minut, aż trochę zmiękną. Dodać czosnek i zioła, smażyć jeszcze przez minutę, mieszając.
  • Dodać pomidory z puszki i bulion. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  • Dodać cukinię i fasolkę, zagotować, gotować na małym ogniu przez ok. 8 minut, lub aż będą miękkie.
  • Dodać tortellini i gotować zgodnie z zaleceniami producenta - ja gotowałam je przez 2 minuty, jeśli Wasze tortellini musi być gotowane dłużej, należy je dodać wcześniej.
  • Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku. Podać posypaną posiekaną natką pietruszki i tartym parmezanem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Kalorie = 1 porcja (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 552kcal