Go Back Email Link
+ servings
Chickpeas with chorizo in spicy tomato sauce in a silver frying pan.
Drukuj przepis
No ratings yet

Ciecierzyca z chorizo w sosie pomidorowym

czas przygotowania5 min
czas gotowania20 min
całkowity czas25 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

ciecierzyca z chorizo:

  • 150 g pikantnej kiełbasy chorizo
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 słodkiej papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu
  • 1 liść laurowy
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • 2 jajka
  • posiekana pietruszka
  • chleb z masłem

wykonanie

  • Kiełbaskę chorizo kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek drobno siekamy.
  • Dodajemy chorizo na zimną patelnię. W czasie jak patelnia się nagrzewa, tłuszcz będzie się wytapiał z kiełbasy. Jak już będzie gorący, smażymy chorizo przez jeszcze ok. 2 minuty, aż będzie lekko zabrązowiona.
  • Dodajemy cebulę na patelnię i smażymy ok. 4 minuty, potem dodajemy czosnek i paprykę w proszku i smażymy jeszcze 30 sekund.
  • Dodajemy pomidory w puszce, liść laurowy, wodę i odcedzoną ciecierzycę. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu ok. 10 minut.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Podajemy z jajkami sadzonymi oraz chlebem z masłem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Sos bardzo dobrze się odgrzewa i świetnie mrozi.
  • Z przepisu wyjdą Wam 2 duże obiadowe porcje, lub 3 mniejsze, na śniadanie.
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu + 1 jajko, chleb nie jest wliczony). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 562kcal