Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
Ciasto francuskie przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, lekko oprószony mąką. Wałkujemy je wszerz (ma być trochę szersze). Dzielimy nożem na 15 kwadratów. W środku każdego kwadratu nacinamy wszystkie brzegi (nie przecinamy ciasta), tak żeby zostawić 1 cm rant.
Na środek każdego kwadratu nakładamy po łyżeczce sosu do pizzy (nie nakładamy za dużo).
Następnie nakładamy pokrojone na kawałki salami, szynkę, pokrojone na plasterki pieczarki i oliwki. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie, po prostu ciasto będzie miało ładniejszy złocisty kolor).
Pieczemy przez 10 minut, następnie wyciągamy z piekarnika, nakładamy ser i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż ciasto będzie napuszone, a ser złocisty.
Podajemy skropione bazyliowym pesto.
Smacznego!