Go Back Email Link
+ servings
Puff pastry pizza bites on a wooden serving tray.
Drukuj przepis
No ratings yet

Mini pizze z ciasta francuskiego

czas przygotowania10 min
czas gotowania25 min
całkowity czas35 min
porcje: 15 sztuk
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego 280g
  • 1/2 szklanki sosu do pizzy
  • 4 kawałki szynki
  • kilka plasterków salami
  • 6 czarnych oliwek
  • 4 małe pieczarki
  • 100 g tartej mozarelli 'żółtej'mozzarelli, nie w kulce
  • 3 łyżki pesto bazyliowego opcjonalnie, do polania po upieczeniu

wykonanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Ciasto francuskie przekładamy na kawałek papieru do pieczenia, lekko oprószony mąką. Wałkujemy je wszerz (ma być trochę szersze). Dzielimy nożem na 15 kwadratów. W środku każdego kwadratu nacinamy wszystkie brzegi (nie przecinamy ciasta), tak żeby zostawić 1 cm rant.
  • Na środek każdego kwadratu nakładamy po łyżeczce sosu do pizzy (nie nakładamy za dużo).
  • Następnie nakładamy pokrojone na kawałki salami, szynkę, pokrojone na plasterki pieczarki i oliwki. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie, po prostu ciasto będzie miało ładniejszy złocisty kolor).
  • Pieczemy przez 10 minut, następnie wyciągamy z piekarnika, nakładamy ser i pieczemy jeszcze przez 15 minut, aż ciasto będzie napuszone, a ser złocisty.
  • Podajemy skropione bazyliowym pesto.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jak zrobić sos do pizzy: podsmażyć pokrojoną w kostkę małą cebulę z 2 łyżkami oliwy przez kilka minut, dodać drobno posiekane 3 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki oregano i smażyć 30 sekund. Dodać puszkę pomidorów i gotować na małym ogniu przez 15 minut, doprawić solą i pieprzem.
  • Kalorie: 1 mini pizza (1/15 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 105kcal