Go Back Email Link
+ servings
Spaghetti bolognese dla dzieci (rozszerzanie diety) spaghetti bolognese for babys (complementary feeding)
Drukuj przepis
No ratings yet

Spaghetti bolognese dla dzieci (rozszerzanie diety)

czas przygotowania15 min
czas gotowania1 godz
całkowity czas1 godz 15 min
porcje: 8 porcji

składniki

  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
  • 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta cynamonu cejlońskiego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody
  • 125 g mielonej cielęciny
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • pieprz i minimalna ilość soli
  • świeże zioła do posypania: bazylia, pietruszka
  • 50 g makaronu spaghetti użyłam pełnoziarnistego orkiszowego

wykonanie

  • Cebulę, czosnek, marchewkę, seler naciowy i igły rozmarynu drobno pokroić.
  • Dodać wszystkie warzywa razem z przyprawami do średniego garnka, dodać oliwę i wodę, dusić około 7 minut, aż cebula będzie przezroczysta, jakby warzywa przywierały do dna garnka to można dolać odrobinę wody.
  • Dodać mięso, passatę i pomidory, gotować około 1 godzinę, aż sos się zagęści (ale nie będzie tak gęsty jak sos dla dorosłych). Doprawić delikatnie solą i pieprzem (pieprzu daję normalną ilość, soli minimalnie).
  • Ugotować makaron (gotuję bez soli), pociąć go na mniejsze części w zależności od wieku dziecka i tego, jakie jedzenie chętnie je – dla dziecka 6-7 miesięcy zblendowałabym całkowicie cały sos z makaronem, dla mojej 9-miesięcznej córki nie blendowałam sosu, a makaron pokroiłam na 1 cm kawałki. Posypać drobno pociętymi świeżymi ziołami.
  • Gotowy sos studzę, dzielę na porcje, wlewam do słoików i mrożę.