Cebulę, czosnek, marchewkę, seler naciowy i igły rozmarynu drobno pokroić.
Dodać wszystkie warzywa razem z przyprawami do średniego garnka, dodać oliwę i wodę, dusić około 7 minut, aż cebula będzie przezroczysta, jakby warzywa przywierały do dna garnka to można dolać odrobinę wody.
Dodać mięso, passatę i pomidory, gotować około 1 godzinę, aż sos się zagęści (ale nie będzie tak gęsty jak sos dla dorosłych). Doprawić delikatnie solą i pieprzem (pieprzu daję normalną ilość, soli minimalnie).
Ugotować makaron (gotuję bez soli), pociąć go na mniejsze części w zależności od wieku dziecka i tego, jakie jedzenie chętnie je – dla dziecka 6-7 miesięcy zblendowałabym całkowicie cały sos z makaronem, dla mojej 9-miesięcznej córki nie blendowałam sosu, a makaron pokroiłam na 1 cm kawałki. Posypać drobno pociętymi świeżymi ziołami.
Gotowy sos studzę, dzielę na porcje, wlewam do słoików i mrożę.