Zaczynamy od zrobienia ciasta kruchego, można go zrobić za pomocą:
Miksera stojącego z przystawką w kształcie wiosła - wszystkie składniki dodajemy do miski i mieszamy na wolnych obrotach, aż się połączą. Grudki ciasta mieszamy rękami aż powstanie gładkie ciasto.
Malaksera z nożem w kształcie 's': wszystkie składniki dodajemy do miski i miksujemy na najniższych obrotach z przerwami, aż się połączą. Grudki ciasta mieszamy rękami aż powstanie gładkie ciasto.
Bez urządzeń: mąkę wymieszać z solą i cukrem pudrem na stolnicy, dokładnie posiekać z zimnym masłem na kruszonkę. Dodać śmietanę, żółtko i wyrobić gładkie ciasto.
Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej części formujemy płaski dysk i zawijamy w folię plastikową. Wkładamy do lodówki na 40 minut.
Wyjmujemy jedną część ciasta z lodówki i rozwałkowujemy na obsypanej mąką powierzchni (polecam maty silikonowe) na okrąg o średnicy ok. 27cm. Podsypywać mąką w trakcie wałkowania.
Na cieście rozsmarowujemy 1/4 dżemu. Orzechy włoskie mieszamy z cukrem i cynamonem. Posypujemy ciasto 1/4 tej mieszanki.
Ciasto dzielimy nożem (dobry jest nóż do pizzy) na 12 trójkątów. Każdy trójkąt zawijamy do środka zaczynając od zewnętrznego, szerszego brzegu. Brzegi ciastek lekko zagiąć do środka tak żeby przypominały rogalik.
Ciastka kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem. Powtarzamy te czynności z pozostałymi częściami ciasta.
Ciastka pieczemy w 190 °C / gaz 5, opcja góra-dół przez ok. 22 minuty, aż będą zarumienione. Zostawiamy na blaszce do ostudzenia.
Smacznego!