Go Back Email Link
+ servings
Polish croquettes on a brown plate with a cup of borscht.
Drukuj przepis
No ratings yet

Krokiety

czas przygotowania10 min
czas gotowania1 godz
całkowity czas1 godz 10 min
porcje: 10 krokietów
autor: Aleksandra

składniki

nadzienie:

  • 450 g kapusty kiszonej waga po odsączeniu z zalewy, może być z marchewką lub bez
  • 20 g suszonych borowików
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 2 duże cebule 240g
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 400 g pieczarek najlepsze są pieczarki brunatne
  • sól i pieprz do smaku dałam ok. 1 łyżeczki soli i ½ łyżeczki pieprzu
  • 5 suszonych śliwek drobno pokrojone, opcjonalnie!, można pominąć, 45g

naleśniki:

  • 125 g mąki
  • 300 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki roztopionego masła lub oleju
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

panierka:

  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej ok. 100g

dodatkowo:

  • masło klarowane lub olej do smażenia krokietów

wykonanie

Przygotować nadzienie:

  • Kapustę odsączyć z soku (nie trzeba bardzo dokładnie), dodać do średniego garnka razem z suszonymi grzybami, zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zalać wodą (tyle, żeby przykryło kapustę i grzyby i gotować na średnio-małym ogniu, pod lekko uchyloną pokrywką, około 45 minut.
  • Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać na średnio-niskim 2 łyżki oleju, smażyć cebulę z kminkiem ok. 6 min, aż będzie przezroczysta. Pod koniec smażenia dodać też majeranek, wymieszać, smażyć jeszcze minutę, przełożyć na talerz.
  • Pieczarki umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, pokroić na plasterki ok. 5 mm. Zwiększyć ogień pod patelnią na najwyższy, dodać jeszcze jedną łyżkę oleju na najwyższym ogniu. Dodać pieczarki, nie mieszać przez pierwsze 3-4 minuty, potem wymieszać i smażyć, aż grzyby zmiękną i puszczą wodę. Smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż woda wyparuje. Potem smażyć jeszcze chwilę, aż pieczarki się zabrązowią, przełożyć na talerz. Zajmie to ok. 10 minut.
  • Kapustę z grzybami odsączyć, listki laurowe i ziele angielskie wyjąć i wyrzucić. Wywar można zostawić do barszczu.
  • Kapustę z suszonymi grzybami, pieczarkami i cebulą można drobno posiekać lub zmielić w melakserze (nie mielcie bardzo drobno).
  • Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem, do smaku.
  • Ewentualnie, jeśli lubicie, dodajcie do farszu drobno pokrojone suszone śliwki (ważne jest, żeby je drobno pokroić nożem i dodać do nadzienia, a nie mielić z całym nadzieniem, bo wtedy nadzienie wyjdzie za słodkie).

Usmażyć naleśniki:

  • Przygotować ciasto na naleśniki: Zmiksować wszystkie składniki. Można to zrobić blenderem, mikserem, malakserem lub ręcznie, trzepaczką (ja najbardziej lubię miksować blenderem).
  • Miskę przykrywamy ręcznikiem kuchennym lub folią plastikową i odstawiamy na ok. 30 minut.
  • Smażymy naleśniki: Patelnię smarujemy małą ilością masła. Trzymając patelnię w powietrzu w jednej ręce a naczynie z ciastem w drugiej ręce, nalewamy małą ilość ciasta na patelnię i od razu przechylamy patelnię na boki, tak aby ciasto rozlało się cienką warstwą na patelni. Kładziemy patelnię na palnik i smażymy na największym ogniu przez ok. 15-30 sekund (będzie to zależeć od tego, jaką moc ma Wasz palnik). Łopatką podważamy brzegi naleśnika, sprawdzając czy nie przywiera do patelni, wsuwamy łopatkę pod naleśnik i przewracamy na drugą stronę. Na drugiej stronie smażymy tylko krótko, ok. 10 sekund. Usmażony naleśnik przekładamy na talerz i powtarzamy wszystkie czynności z resztą ciasta.

Zawijamy krokiety:

  • Nałożyć ok. 2 czubate łyżki nadzienia na środek naleśnika, zawinąć górną część i dolną część do środka, a potem od lewej strony na prawą zawinąć naleśnik. Można również cały naleśnik posmarować równą warstwą nadzienia i potem zawinąć. W ten sposób krokiety po przekrojeniu wyglądają trochę ładniej, ale moim zdaniem łatwiej jest je smażyć jak nadzienie jest tylko w środku (mniej wypada).

Panierujemy krokiety i smażymy:

  • Jajko rozbełtać w misce na zupę, bułkę tartą wysypać na płaski talerz. Każdy krokiet najpierw obtaczamy ze wszystkich stron w jajku, a potem w bułce tartej.
  • Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek masła klarowanego lub oleju i smażymy krokiety ze wszystkich stron na średnim ogniu, aż będą złociste.
  • Przekładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • Smacznego!

uwagi

  • Przechowywanie:
    • Najlepiej smakują świeżo upanierowane i usmażone krokiety.
    • Jeśli chcecie je przygotować wcześniej to najlepiej jest przygotować naleśniki (można zarówno przygotować sobie wcześniej ciasto na naleśniki jak i usmażyć naleśniki i przechowywać je w lodówce) i nadzienie. Przed podaniem zawijać, panierować i smażyć krokiety. Nadzienie i usmażone naleśniki mogą być w lodówce do 3 dni, ciasto na naleśniki (nieusmażone) ok. 1 doby.
    • Usmażone krokiety można przechowywać w lodówce do 3 dni i podgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką (panierka będzie mniej chrupiąca).
    • Można również upanierowane i nieusmażone krokiety przechowywać w lodówce (zostawiłabym je max. na 1 dobę). Przed smażeniem obtoczyć jeszcze raz w bułce tartej (bo panierka będzie mokra) i smażyć. Może nie smakują jak świeżo upanierowane, ale są całkiem niezłe.
    • Mrożenie: upanierowanych kotletów nie polecam mrozić bo panierka nie będzie zbyt smaczna, ale można zamrozić nieupanierowane krokiety, rozmrozić je w lodówce a następnie panierować i smażyć przed podaniem.
  • Kalorie = 1 krokiet (1/10 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia (olej do smażenia krokietów jest niewliczony).

Nutrition

Kalorie: 248kcal