Go Back Email Link
+ servings
tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem puff pastry grilled zucchini, olives and goat's cheese tart
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Tarta z ciasta francuskiego z grillowaną cukinią, oliwkami i kozim serem

czas przygotowania15 min
czas gotowania25 min
całkowity czas40 min
porcje: 4 porcje

składniki

  • ok. 250g ciasta francuskiego ½ porcji z mojego przepisu
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • 7 czarnych oliwek
  • 140 g serka koziego twarożku, nie pleśniowego
  • skórka z ½ cytryny koniecznie
  • 3 łyżki mleka do rozcieńczenia serka
  • sól i pieprz do smaku
  • mała garść świeżej bazylii

wykonanie

  • Ciasto francuskie cienko rozwałkować na arkuszu papieru do pieczenia na okrąg ok. 28 cm (na grubość ok 2 mm).
  • Przygotować foremkę do pieczenia lub inne okrągłe naczynie, które można włożyć do piekarnika o średnicy ok. 24 cm, z kolejnego arkuszu papieru do pieczenia wyciąć okrąg o średnicy dna tego naczynia.
  • Ciasto trzeba najpierw podpiec: ponakłuwać widelcem (w tym miejscu gdzie będzie naczynie), położyć na nim wycięty okrąg z papieru do pieczenia, na nim naczynie, obciążyć je dodatkowo innym naczyniem lub np. suchym grochem (ciasto podczas pieczenia będzie rosnąć i podnosić foremkę), brzegi ciasta zwinąć w rulonik otaczający foremkę.
  • Piekarnik nastawić na 200 stopni, ciasto włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
  • W tym czasie grillować cukinię: pociąć ją na 1 cm paski, doprawić solą, pieprzem i ziołami, grillować na mocno rozgrzanej patelni grillowej na średnio-wysokim ogniu po ok. 2 minuty z każdej strony, aż cukinia pokryje się brązowymi paskami (ale nie czarnymi). Cukinia ma być tak prawie gotowa, czyli ma być jeszcze bardzo lekko twarda, bo będzie się jeszcze chwile piec w piekarniku. Cukinię można też zwyczajnie usmażyć na patelni. Przełożyć na talerz.
  • Serek kozi wymieszać z mlekiem (dodać taką jego ilość aby łatwo się go rozsmarowywało), skórką z cytryny, doprawić solą i pieprzem.
  • Oliwki pokroić na plasterki.
  • Ciasto piec ok. 20 minut, aż się napuszy i lekko zezłoci, wyjąć z piekarnika, usunąć foremkę z obciążeniem i okrągły papier do pieczenia.
  • Posmarować serkiem, ułożyć plastry cukinii i oliwki, włożyć do piekarnika i piec jeszcze 5-10 minut, aż brzeg tarty będzie dobrze zarumieniony.
  • Wyciągnąć z piekarnika, pokroić. Najlepiej smakuje lekko ciepła lub 1-2 godziny po upieczeniu.