Go Back Email Link
+ servings
Raspberry Linzer cookies on a blue background.
Drukuj przepis
No ratings yet

Ciasteczka Linzer

czas przygotowania45 min
czas gotowania11 min
chłodzenie ciasta30 min
całkowity czas1 godz 26 min
porcje: 35 podwójnych ciastek
autor: Aleksandra

składniki

na ciastka:

  • 110 g mielonych migdałów
  • 230 g masła w temperaturze pokojowej, pokrojone w małą kostkę
  • 2 duże żółtka
  • 120 g cukru pudru
  • 290 g mąki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilli nie aromatu
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli

dodatkowo:

  • 1 szklanka dżemu malinowego
  • cukier puder do oprószenia ciastek

wykonanie

  • Wszystkie składniki na ciastka (oprócz dżemu) dodajemy do miski.
  • Mieszamy mikserem mieszadłem w kształcie wiosła lub opuszkami palców wcieramy masło w pozostałe składniki. Wszystko będzie wyglądać najpierw jak kruszonka, ale po chwili powinno się skleić w gładkie ciasto.
  • Ciasto dzielimy na dwie części, formujemy płaskie dyski, owijamy w folię plastikową i chowamy do lodówki na 30 minut.
  • Jedną połówkę ciasta wyjąć z lodówki. Ciasto rozwałkować na opószonej mąką powierzchni (bardzo polecam matę silikonową do wałkowania ciasta) na grubość ok. 4-5 mm. Wykrawać ciastka - połowa ma być cała, a połowa z wyciętym 'okienkiem'. Resztki ciasta ponownie zwinąć w kulę ciasta, powtórzyć wykrawanie ciastek aż całe ciasto będzie zużyte.
  • Ciastka przenosimy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Do przenoszenia ciastek można użyć cienkiej metalowej szpatułki lub ostrego dużego noża.
  • Piekarnik nastawić do 180 stopni (gaz 4), opcja góra/dół.
  • Ciastka pieczemy przez ok. 10-12 minut (w zależności od wielkości ciastek). Ciastka po upieczeniu powinny być miękkie, raczej blade, ale złociste na brzegach, dokończą pieczenie na blaszce do pieczenia po wyjęciu ich z piekarnika. Zostawić je na blaszce aż ostygną.
  • Jak ciastka ostygną nakładamy na ciastka bez okienka małą ilość dżemu, brzegi ciastek nie powinny być pokryte dżemem.
  • Przykrywamy ciastkami z wyciętym okienkiem i opószamy porządnie cukrem pudrem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Ciastka będą chrupiące po upieczeniu, ale po przełożeniu ich dżemem zaczną mięknąć. Dla mnie są idealnie po 2 godzinach od ich przełożenia. Można je trzymać w puszce na ciastka przez ok. 3 dni, ale na drugi dzień będą już bardzo miękkie (ale wciąż pyszne).
  • Orzechy - ja najbardziej lubię te ciastka z dodatkiem migdałów, ale można również użyć mielonych orzechów laskowych, włoskich lub pistacji. Jeśli macie czas i ochotę, można użyć całych orzechów, uprażyć je na suchej patelni lub w piekarniku i samemu zmielić - ciastka będą o wiele bardziej aromatyczne.
  • Dżem - można użyć dowolnego, ja najbardziej lubię malinowy. Zamiast dżemem ciastka można również przełożyć lemon curd (lub kremem z marakui) lub nutellą.
  • Z przepisu wyjdzie 12 dużych podwójnych ciastek + 23 małych podwójnych ciastek.
  • Kalorie = 1 średnie ciastko (1/35 przepisu). Cały przepis to 4743 kalorie. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 136kcal