Go Back Email Link
+ servings
White bowl with butternut squash and apple soup topped with yogurt, pretzel, and pecans.
Drukuj przepis
No ratings yet

Zupa dyniowa z jabłkiem

czas przygotowania20 min
czas gotowania20 min
całkowity czas40 min
porcje: 6 porcji
autor: Aleksandra

składniki

zupa:

  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2.5 cm kawałek imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1.8 kg dyni piżmowej waga surowej dyni ze skórką i pestkami
  • 2 małe słodkie jabłka
  • 4 szklanki bulionu 1 litr
  • 1/3 szklanki śmietany 30-36% 80ml
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • jogurt naturalny
  • pokruszone paluszki
  • orzechy pekan/włoskie

wykonanie

  • Kroimy wszystkie składniki: dynię obieramy i kroimy w kostkę, jabłka obieramy, wycinamy rdzenie i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy.
  • Masło klarowane lub olej podgrzewamy w dużym garnku. Jak będzie gorące dodajemy cebulę i smażymy ok. 5 minut na średnim ogniu, aż będzie miękka i przezroczysta. Dodajemy czosnek, imbir i cynamon, smażymy jeszcze minutę.
  • Do garnka dodajemy pokrojoną dynię i jabłka. Smażymy na dużym ogniu ok. 2 minut, mieszając, aż dynia lekko się zabrązowi.
  • Dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dynia powinna być miękka.
  • Zupę miksujemy blenderem na gładko.
  • Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

Kalorie = 1/6 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 266kcal