1.8kgdyni piżmowejwaga surowej dyni ze skórką i pestkami
2małe słodkie jabłka
4szklanki bulionu1 litr
1/3szklanki śmietany 30-36%80ml
sól i pieprzdo smaku
do podania:
jogurt naturalny
pokruszone paluszki
orzechy pekan/włoskie
wykonanie
Kroimy wszystkie składniki: dynię obieramy i kroimy w kostkę, jabłka obieramy, wycinamy rdzenie i kroimy w kostkę, cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek i imbir drobno siekamy.
Masło klarowane lub olej podgrzewamy w dużym garnku. Jak będzie gorące dodajemy cebulę i smażymy ok. 5 minut na średnim ogniu, aż będzie miękka i przezroczysta. Dodajemy czosnek, imbir i cynamon, smażymy jeszcze minutę.
Do garnka dodajemy pokrojoną dynię i jabłka. Smażymy na dużym ogniu ok. 2 minut, mieszając, aż dynia lekko się zabrązowi.
Dodajemy bulion i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Po tym czasie dynia powinna być miękka.
Zupę miksujemy blenderem na gładko.
Garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!
uwagi
Kalorie = 1/6 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!