Go Back Email Link
+ servings
Two glasses with pumpkin spice hot chocolate topped with whipped cream and cinnamon sugar.
Drukuj przepis
No ratings yet

Gorąca dyniowa czekolada

czas przygotowania5 min
czas gotowania3 min
całkowity czas8 min
porcje: 2 porcje
autor: Aleksandra

składniki

gorąca czekolada:

  • 1/2 szklanki puree z dyni 125g
  • 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mleka 250ml
  • 60 g mlecznej lub białej czekolady połamanej na małe kawałki
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli

do podania (opcjonalnie):

  • bita śmietana
  • cynamonowy cukier

wykonanie

  • Wszystkie składniki dodać do małego garnka.
  • Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając trzepaczką, aż czekolada się rozpuści i napój będzie bardzo ciepły.
  • Opcjonalnie, ale bardzo polecam dodatkowo zmiksować cały napój blenderem - ma o wiele lepszą konsystencję plus przyprawy są w nim lepiej wymieszane.
  • Smacznego!

uwagi

  • Opcjonalnie czekoladę można podać z bitą śmietaną i posypać cynamonowym cukrem.
  • Jakiej czekolady użyć: użyjcie najlepszej jaką znajdziecie, gorąca czekolada będzie tak dobra jak czekolada, której użyjecie (ja lubię Lindt), użyjcie takiego rodzaju czekolady jaką najbardziej lubicie, można użyć białej czekolady (smak dyniowy jest najlepiej wyczuwalny), mlecznej czekolady (moja preferencja), gorzkiej czekolady (napój ma mocno czekoladowy smak, polecam dodać trochę śmietany jeśli używacie tego typu czekolady - 1-2 łyżki).
  • Mleko - użyłam krowiego ale można też roślinne, np. migdałowe, ważne żeby było niesłodzone bo napój może być za słodki.
  • Przyprawa do piernika - jeśli nie macie można dodać trochę cynamonu i po szczypcie tych przypraw, które macie (gałka muszkatałowa, imbir, ziele angielskie, goździki, kardamon).
  • Ta gorąca czekolada bardzo dobrze się odgrzewa. Można ją trzymać w lodówce do 3 dni.
  • Kalorie = 1 porcja (1/2 przepisu), bez bitej śmietany. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 246kcal