Go Back
+ servings
placki z bananami i czekoladą
Drukuj
0 from 0 votes

Placki z bananami i czekoladą

Pyszne placki z bananami i czekoladą (pancakes). Wychodzą grube i puszyste. To świetny pomysł na zużycie dojrzałych bananów. Robi się je bardzo szybko. Bardzo polecam!
danie śniadanie
kuchnia międzynarodowa
Keyword pancakes z bananami, placki z bananami
czas przygotowania 10 min
czas gotowania 15 min
całkowity czas 25 min
porcje 2 porcje (10 placków)
kalorie 662kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 2 średnie banany
  • 2 duże jajka
  • 50 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru waniliowego
  • 125 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 125 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 40 g mini chocolate chips lub gorzka/deserowa drobno posiekana czekolada
  • masło klarowane lub olej do smażenia naleśników

wykonanie

  • Banany porządnie rozetrzeć widelcem.
  • Do średniej miski dodać roztarte banany, jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy i cukier. Wymieszać trzepaczką.
  • Na misce położyć sitko i przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól do miski. Wymieszać tylko częściowo.
  • Dodać chocolate chips/posiekaną czekoladę i wymieszać delikatnie do połączenia się masy. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie mieszamy za długo. Małe grudki w masie na placki są ok.
  • Smażymy pancakes: rozgrzewamy małą ilość tłuszczu na patelni z nieprzywieralną powłoką na średnim lub średnio-niskim ogniu. Jak patelnia będzie dobrze rozgrzana i tłuszcz gorący nakładamy po ok. 2 czubate łyżki masy na placek na patelnię w odstępach. Smażymy przez 2-3 minuty, aż placki będą złociste i łatwe do przewracania. Przewracamy na drugą stronę i smażymy aż placki będą złociste i ścięte w środku. Powtarzamy z resztą masy na placki.
  • Smacznego!

uwagi

  • Przechowywanie: placki można zawinąć w folię plastikową i przechowywać w lodówce do 3 dni. Odgrzewamy na patelni na małym ogniu, z dwóch stron, bez tłuszczu lub z jego małą ilością. Smakują tylko trochę gorzej niż świeżo usmażone.
  • Z czym podawać: najlepiej syrop klonowy + jogurt. Można je również podać z musem jabłkowym, sosem owocowym lub świeżymi owocami.
  • Kalorie = 1 porcja (5 placków) = 1/2 przepisu. To są tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 662kcal