Banany porządnie rozetrzeć widelcem.
Do średniej miski dodać roztarte banany, jogurt, jajka, ekstrakt waniliowy i cukier. Wymieszać trzepaczką.
Na misce położyć sitko i przesiać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól do miski. Wymieszać tylko częściowo.
Dodać chocolate chips/posiekaną czekoladę i wymieszać delikatnie do połączenia się masy. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie mieszamy za długo. Małe grudki w masie na placki są ok.
Smażymy pancakes: rozgrzewamy małą ilość tłuszczu na patelni z nieprzywieralną powłoką na średnim lub średnio-niskim ogniu. Jak patelnia będzie dobrze rozgrzana i tłuszcz gorący nakładamy po ok. 2 czubate łyżki masy na placek na patelnię w odstępach. Smażymy przez 2-3 minuty, aż placki będą złociste i łatwe do przewracania. Przewracamy na drugą stronę i smażymy aż placki będą złociste i ścięte w środku. Powtarzamy z resztą masy na placki.
Smacznego!