Go Back Email Link
+ servings
pumpkin ginger soup
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą

czas przygotowania15 min
czas gotowania15 min
całkowity czas30 min
porcje: 4 porcje
autor: Aleksandra

składniki

  • 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4x1cm kawałek świeżego imbiru
  • 1 czubata łyżeczka skórki startej z ekologicznej pomarańczy
  • 1 litr bulionu warzywnego 4 szklanki
  • 1 kg puree z dyni 4 szklanki, lub ok. 700g surowej dyni w kostce
  • 125 ml soku z pomarańczy ½ szklanki, z 2 małych pomarańczy
  • sól i pieprz do smaku
  • do podania: jogurt naturalny (koniecznie), pestki dyni

wykonanie

  • W dużym garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyc na średnio-niskim ogniu 8minut, aż będzie przezroczysta.
  • Dodać obrany ze skórki i drobno pokrojony imbir oraz skórkę z pomarańczy, smażyć jeszcze 1 minutę.
  • Dodać puree z dyni, bulion i sok z pomarańczy, gotować 5 minut (jeśli dodajecie świeżą dynię, (nieupieczoną) w małych kostkach, gotujcie zupę przez 15 minut, aż dynia będzie miękka).
  • Doprawić solą i pieprzem do smaku, zupę można dodatkowo zblendować, jeśli chcecie żeby była idealnie gładka.
  • Podawać z kleksami jogurtu i pestkami dyni.
  • Smacznego!

uwagi

* 1 szklanka = 250 ml
* Puree z dyni: Dynię piżmową pokroić na kawałki równej grubości (nie obierać). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, piec w 200 stopniach 30-60 minut, aż dynia będzie miękka (czas pieczenia będzie zależał od wielkości kawałków). Łyżką wybrać miąższ ze skórki, zmiksować blenderem na puree, niewykorzystane puree można zamrozić. Dynię można również obrać, będzie smaczniejsza (pieczone kawałki dyni rumienią się od dołu = więcej smaku), ale z obieraniem schodzi trochę dłużej.
* Jak uprażyć pestki dyni: dodać na suchą patelnię i smażyć chwilkę, aż się zabrązowią i zaczną strzelać. Zdjąć od razu z patelni bo mogą się łatwo spalić.
* Zupa smakuje trochę lepiej z upieczoną dynią (albo puree albo upieczone kawałki dyni) niż z surową dynią, ale różnica nie jest gigantyczna. Pieczona dynia ma bardziej skoncentrowany i słodki smak.
 

Nutrition

Kalorie: 209kcal