Go Back Email Link
+ servings
zapiekanka z cukinii
Drukuj
No ratings yet

Zapiekanka z cukinią i serem

Zapiekanka z cukinią i serem to świetny pomysł na wykorzystanie dużej ilości cukinii. Składa się z chrupiącej cukinii, zatopionej w pysznym sosie, przykrytej tartym serem oraz chrupiącą posypką z bułki tartej i parmezanu.
danie dodatek do obiadu
kuchnia międzynarodowa
Keyword cukinia z sosem, gratin z cukinii, zapiekana cukinia, zapiekanka z cukinii
czas przygotowania 30 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 1 godz
porcje 6 porcji
kalorie 336kcal
autor Aleksandra

składniki

zapiekanka:

  • 1,6 kg cukinii 3 bardzo duże cukinie lub 6 małych / średnich cukinii
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • 100 g tartego sera ser gruyere / emmentaler lub inny o wyrazistym smaku

na sos:

  • 1 łyżka masła
  • 5 ząbków czosnku drobno posiekanych (nie przeciskać przez praskę)
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka 125 ml
  • 1/2 szklanki śmietany 30-36% 125 ml
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz do smaku

posypka:

  • 3 łyżki masła 45g
  • 1/2 szklanki startego parmezanu 45g
  • 1/2 szklanki bułki tartej 55g

wykonanie

  • Przygotować cukinię: pokroić w grube plastry (ok. 7mm) i podsmażyć na patelni z dwóch stron, aż będzie zabrązowiona. Rozgrzewamy porządnie olej na dużej patelni (najlepiej jest smażyć cukinię na dwóch patelniach jednocześnie, żeby było szybciej) na największym ogniu i kładziemy plasterki cukinii w małych odstępach. Jak się zarumienią to przewracamy na drugą stronę za pomocą dwóch widelców. Jak zarumienią się z drugiej strony to przekładamy cukinię na talerz i powstarzamy z resztą plasterków. Cukinia nie musi być miękka - ma być tylko zabrązowiona. Cukinię smażymy dla smaku i żeby odparował z niej nadmiar wody i zapiekanka nie była zbyt wodnista. Ręcznikami papierowymi wycieramy cukinię z nadmiaru tłuszczu i układamy w dużym naczyniu do zapiekania (użyłam owalnego naczynia o wymiarach ok. 23x33cm).
  • Rozgrzać piekarnik do 190 °C / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Przygotować sos: z patelni odlać olej i dodać 2 łyżki masła. Jak masło zacznie się pienić dodać 5 drobno posiekanych ząbków czosnku i smażyć przez ok. 30 sekund na średnim ogniu, aż czosnek zacznie ładnie pachnieć. Dodać 1.5 łyżki mąki i smażyć mieszając przez ok. minutę. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu - 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczkę musztardy i 1 łyżkę soku z cytryny. Gotować przez ok. minutę, doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Zrobić posypkę: w małym garnku rozpuścić masło, zdjąć garnek z ognia. Dodać 1/2 szklanki bułki tartej, wymieszać, następnie wmieszać 1/2 szklanki tartego parmezanu.
  • Składamy zapiekankę: sos dodać do cukinii i wymieszać. Na wierzchu rozsypać szklankę tartego sera Gruyere, a na nim wysypać posypkę z bułki tartej i parmezanu.
  • Piec przez ok. 30 minut lub aż posypka na wierzchu będzie ładnie rumiana.
  • Odczekać ok. 10 min przed porcjowaniem, żeby zapiekanka trochę zastygła.
  • Smacznego!

uwagi

  • Jeśli nie chcecie smażyć cukinii można ją posolić i odstawić na 30 minut, następnie wytrzeć ręcznikami papierowymi wodę na jej powierzchni. Cukinię można również podpiec w piekarniku - w 220 stopniach przez ok. 10-15 minut.
  • Zamiast parmezanu można dodać więcej bułki tartej (ser parmezan dodaje jednak dużo smaku).
  • Przechowywanie: Ta zapiekanka świetnie się odgrzewa więc można ją przygotować z wyprzedzeniem! Można ją przechowywać w lodówce do ok. 4 dni. Potem odgrzewamy całość lub pojedyncze porcje w piekarniku. Wkładam naczynie do zimnego piekarnika i nastawiam na 190 stopni. Pieczemy ok. 15 minut, aż cała zapiekanka będzie ciepła i posypka chrupiąca. Pod sam koniec lubię włączyć termoobieg żeby jeszcze bardziej wysuszyć posypkę, żeby była bardzo chrupiąca, tak jak świeżo upieczona. Nie polecam mrozić tej zapiekanki. Teoretycznie się uda, ale cukinia będzie raczej bardzo bardzo miękka i dużo mniej smaczna.
  • Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). Są to tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 336kcal