Go Back Email Link
+ servings
chicken broccoli rice casserole
Drukuj przepis
No ratings yet

Zapiekanka z kurczakiem, ryżem i brokułami

czas przygotowania45 min
czas gotowania30 min
całkowity czas1 godz 15 min
porcje: 6 porcji
autor: Aleksandra

składniki

Zapiekanka:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 piersi z kurczaka ok. 700g
  • 1 łyżka ziół włoskich
  • 1 łyżka czosnku w proszku
  • 1,5 szklanki ryżu 300 g
  • 500 g brokuła 1 duży brokuł lub 2 małe
  • 200 g sera cheddar około 2 szklanki tartego sera
  • sól i pieprz do smaku

Sos grzybowy:

  • 250 g pieczarek użyłam pieczarek brunatnych
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 125 ml
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka 125 ml
  • 1/2 szklanki mleka 125 ml
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku

chrupiąca posypka:

  • 3 łyżki masła 45g
  • 1/2 szklanki bułki tartej 55g
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu 45 g

wykonanie

  • Ugotować ryż: przepłukać na sitku 1.5 szklanki ryżu pod zimną wodą. Dodać ryż do średniego garnka, posolić do smaku i zalać 3 szklankami wrzącej wody. Wodę z ryżem doprowadzić ponownie do wrzenia, następnie gotować na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (normalnie gotuję ryż ok. 15 minut, ale w tym przypadku ma być trochę niedogotowany bo będziemy go jeszcze piec). Ryżu nie trzeba odcedzać jeśli zostało trochę wody w garnku.
  • Ugotować brokuły: pokroić 500g brokuła na małe różyczki, dodać do dużego garnka z gorącą osoloną wodą i gotować przez ok. 2-3 minuty. Brokuły mają być częściowo miękkie i częściowo chrupice. Odcedzić i opłukać zimną wodą.
  • Przygotować kurczaka: 4 piersi z kurczaka pokroić w 2-3 cm kostkę, doprawić solą pieprzem, 1 łyżką oliwy z oliwek, 1 łyżką ziół włoskich (lub prowansalskich) i 1 łyżką czosnku w proszku. Odłożyć.
  • Zrobić sos grzybowy: pokroić 250g pieczarek na półplasterki o grubości ok. 5mm. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, jak będzie gorące dodać pieczarki równą warstwą. Smażyć na największym ogniu przez ok. 2 minuty, pozwalając im się zarumienić. Następnie mieszamy grzyby i dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu (1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki bulionu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki mąki). Wymieszać i gotować okoły minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • Chrupiąca posypka: w małym garnku rozpuszczamy 45g masła, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 1/2 szklanki bułki tartej, mieszamy, a następnie dodajemy 1/2 szklanki tartego parmezanu i mieszamy.
  • Rozgrzać piekarnik do 190 °C / gaz 5, opcja góra-dół.
  • Składamy zapiekankę: do dużego naczynia do zapiekania (23x33cm) dodajemy ugotowany ryż, brokuły i sos grzybowy, surowego kurczaka, 1/2 szklanki tartego sera cheddar. Wszystko razem wymieszać, posypać z wierzchu resztą tartego sera, a następnie posypać bułką tartą.
  • Piec (bez przykrycia) przez ok. 25-30 minut lub do momentu, aż posypka na wierzchu zapiekanki będzie złociska a kurczak nie będzie surowy. Staramy się nie piec zapiekanki za długo, żeby kurczak nie był twardy. Jeśli po tym czasie posypka na wierzchu nie jest jeszcze złocista można włączyć termoobieg lub przełożyć naczynie do zapiekania na górną półkę piekarnika i włączyć na chwilę grill.
  • Po upieczeniu odstawić na 5-10 minut, aż zapiekanka trochę ostygnie, następnie kroić na porcje.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • piersi z kurczaka - można doprawić ulubionymi przyprawami, zamiast kurczaka można użyć również łososia
    • ryż - użyłam zwykłego ryżu długoziarnistego
    • brokuł - można również użyć kalafior
    • ser cheddar - najlepiej taki długo dojrzewający, o wyrazistym smaku, można również użyć innego dowolnego żółtego sera, jeśli użyjecie sera o raczej neutralnym smaku (zwykły żółty lub mozzarella), dobrze by było dodać parmezanu do zapiekanki (opcjonalnie)
    • bulion - warzywny/z kurczaka/rosół, można też użyć ekologicznej kostki bulionowej, ew. może być woda (ale = mniej smaku)
    • śmietana kremówka (30-36%) - można zastąpić mlekiem
    • mleko - można zastąpić wodą lub pół na pół śmieaną z wodą
    • na chrupiącą posypkę potrzebujecie jedynie masła, bułki tartej i tartego parmezanu. Jeśli nie macie parmezanu można go ewentualnie pominąć, dodajcie za to więcej bułki tartej
  • Przechowywanie i mrożenie:
    Ta zapiekanka świetnie się przechowuje i mrozi. Można ją przechowywać w lodówce do 3-4 dni i odgrzewać. Odgrzewam ją w piekarniku - wkładam do zimnego piekarnika i nastawiam go na 190 stopni, piekę ok. 15 minut (mój piekarnik nagrzewa się raczej długo). Można ją również mrozić - najlepiej porcjami bo łatwiej jest je rozmrozić. Porcje zapiekanki najlepiej jest wstawić na noc do lodówki żeby się rozmroziły a potem podgrzewać w piekarniku. Można też włożyć zamrożone porcje zapiekanki prosto z zamrażarki do piekarnika i podgrzewać je w 160 stopniach aż się rozmrożą, potem podwyższyć temperaturę do 190 żeby posypka na wierzchu znowu była chrupiąca (trwa to jednak bardzo długo, ok. godzinę).
  • Kalorie = 1 porcja (1/6 przepisu). Są to tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 720kcal