Ugotować ryż: przepłukać na sitku 1.5 szklanki ryżu pod zimną wodą. Dodać ryż do średniego garnka, posolić do smaku i zalać 3 szklankami wrzącej wody. Wodę z ryżem doprowadzić ponownie do wrzenia, następnie gotować na najmniejszym ogniu pod przykryciem przez 10 minut (normalnie gotuję ryż ok. 15 minut, ale w tym przypadku ma być trochę niedogotowany bo będziemy go jeszcze piec). Ryżu nie trzeba odcedzać jeśli zostało trochę wody w garnku.
Ugotować brokuły: pokroić 500g brokuła na małe różyczki, dodać do dużego garnka z gorącą osoloną wodą i gotować przez ok. 2-3 minuty. Brokuły mają być częściowo miękkie i częściowo chrupice. Odcedzić i opłukać zimną wodą.
Przygotować kurczaka: 4 piersi z kurczaka pokroić w 2-3 cm kostkę, doprawić solą pieprzem, 1 łyżką oliwy z oliwek, 1 łyżką ziół włoskich (lub prowansalskich) i 1 łyżką czosnku w proszku. Odłożyć.
Zrobić sos grzybowy: pokroić 250g pieczarek na półplasterki o grubości ok. 5mm. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki masła, jak będzie gorące dodać pieczarki równą warstwą. Smażyć na największym ogniu przez ok. 2 minuty, pozwalając im się zarumienić. Następnie mieszamy grzyby i dodajemy wszystkie pozostałe składniki sosu (1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki bulionu, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka musztardy, 2 łyżki mąki). Wymieszać i gotować okoły minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Chrupiąca posypka: w małym garnku rozpuszczamy 45g masła, zdejmujemy z ognia. Dodajemy 1/2 szklanki bułki tartej, mieszamy, a następnie dodajemy 1/2 szklanki tartego parmezanu i mieszamy.
Rozgrzać piekarnik do 190 °C / gaz 5, opcja góra-dół.
Składamy zapiekankę: do dużego naczynia do zapiekania (23x33cm) dodajemy ugotowany ryż, brokuły i sos grzybowy, surowego kurczaka, 1/2 szklanki tartego sera cheddar. Wszystko razem wymieszać, posypać z wierzchu resztą tartego sera, a następnie posypać bułką tartą.
Piec (bez przykrycia) przez ok. 25-30 minut lub do momentu, aż posypka na wierzchu zapiekanki będzie złociska a kurczak nie będzie surowy. Staramy się nie piec zapiekanki za długo, żeby kurczak nie był twardy. Jeśli po tym czasie posypka na wierzchu nie jest jeszcze złocista można włączyć termoobieg lub przełożyć naczynie do zapiekania na górną półkę piekarnika i włączyć na chwilę grill.
Po upieczeniu odstawić na 5-10 minut, aż zapiekanka trochę ostygnie, następnie kroić na porcje.
Smacznego!