Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: kurki myjemy, lekko osuszamy i kroimy na 2-4 części, w zależności od wielkości grzybów (małe kurki zostawiamy w całości), ziemniaki obieramy i kroimy na 2 cm kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy bardzo drobno (nie przeciskamy przez praskę bo będzie za ostry), koperek kroimy bardzo drobno.
1 łyżkę oleju rozgrzewamy w dużym garnku, następnie dodajemy cebulę i smażymy na średnio-niskim ogniu, aż będzie miękka. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę, mieszając.
Cebulę i czosnek przesuwamy na bok garnka, tak, żeby się nie smażyły (można je również przełożyć na talerz, jeśli tak jest Wam wygodniej). Do garnka dodajemy jeszcze łyżkę oleju i zwiększamy ogień na najwyższy. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez ok. 2 minuty bez mieszania, dając im się zabrązowić. Następnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze minutę.
Dodajemy bulion i kurkumę, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 7 minut, lub aż ziemniaki będą miękkie.
Do garnka dodajemy kurki, doprowadzamy zupę do zagotowania i gotujemy ok. minutę. Kurki powinny być trochę miękkie i trochę chrupiące (rozgotowane kurki nie będą smakować dobrze).
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajmy śmietanę, koperek, doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajmy śmietanę, koperek, doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Smacznego!