Go Back Email Link
+ servings
zupa kurkowa
Drukuj przepis
No ratings yet

Zupa kurkowa

czas przygotowania20 min
czas gotowania20 min
całkowity czas40 min
porcje: 5 porcji
autor: Aleksandra

składniki

na zupę:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 450 g ziemniaków 3 duże ziemniaki
  • 450 g kurek
  • duża szczypta kurkumy tylko dla koloru
  • 1.4 litra bulionu bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki 30-36%, 60 ml
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

do podania:

  • ser feta
  • posiekany koperek

wykonanie

  • Przygotowujemy sobie wszystkie składniki: kurki myjemy, lekko osuszamy i kroimy na 2-4 części, w zależności od wielkości grzybów (małe kurki zostawiamy w całości), ziemniaki obieramy i kroimy na 2 cm kostkę, cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek kroimy bardzo drobno (nie przeciskamy przez praskę bo będzie za ostry), koperek kroimy bardzo drobno.
  • 1 łyżkę oleju rozgrzewamy w dużym garnku, następnie dodajemy cebulę i smażymy na średnio-niskim ogniu, aż będzie miękka. Następnie dodajemy czosnek i smażymy jeszcze przez minutę, mieszając.
  • Cebulę i czosnek przesuwamy na bok garnka, tak, żeby się nie smażyły (można je również przełożyć na talerz, jeśli tak jest Wam wygodniej). Do garnka dodajemy jeszcze łyżkę oleju i zwiększamy ogień na najwyższy. Dodajemy ziemniaki i smażymy przez ok. 2 minuty bez mieszania, dając im się zabrązowić. Następnie wszystko mieszamy i smażymy jeszcze minutę.
  • Dodajemy bulion i kurkumę, doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 7 minut, lub aż ziemniaki będą miękkie.
  • Do garnka dodajemy kurki, doprowadzamy zupę do zagotowania i gotujemy ok. minutę. Kurki powinny być trochę miękkie i trochę chrupiące (rozgotowane kurki nie będą smakować dobrze).
  • Zdejmujemy garnek z ognia, dodajmy śmietanę, koperek, doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Zdejmujemy garnek z ognia, dodajmy śmietanę, koperek, doprawiamy zupę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • Smacznego!

uwagi

  • Ser feta można pominąć, ale warto go użyć, dodaje dużo smaku do zupy.
  • Czy można myć kurki do tego przepisu? Ja myję kurki do tego przepisu - albo pod rozproszonym strumieniem wody z kranu albo dodaję je do dużej miski, czekam chwilę aż większość zabrudzeń opadnie na dno miski, następnie obmywam kurki z reszty zanieczyszczeń. Jeśli macie czas i ochotę to można kurki oczyścić kurki 'na sucho': suchą szczoteczką / lekko nawilżonym wodą ręcznikiem kuchennym lub gąbeczką. Następnie rozgrzać masło na patelni, jak będzie gorące dodać kurki, smażyć na najwyższym ogniu przez ok. 1-2 minuty, nie mieszając (jesli przemieszacie kurki to od razu puszczą wodę), potem wymieszać i tylko krótko jeszcze smażyć. Kurki mają zostać chrupiące, nie można ich rozgotować bo będą niesmaczne i miały taką 'śluzowatą' konsystencję. Tak podsmażone kurki dodać do zupy na końcu, już ich dalej nie gotując (należy je jedynie podgrzać z zupą). Zupa z podsmażonymi grzybami będzie troszkę lepsza, ale ta różnica w smaku nie jest moim zdaniem na tyle znacząca, żeby uzasadniać taki nadmiar pracy jakim jest oczyszczanie grzybów na sucho.
  • Przechowywanie i mrożenie: Zupę można przechowywać do 3 dni w lodówce. Starajcie się ją porządnie podgrzać, ale nie intensywnie gotować, żeby śmietana się zważyła. Mrożenie: ze względu na dodatek śmietany nie polecam mrozić tej zupy.
  • Kalorie = 1 porcja (1/5 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia.

Nutrition

Kalorie: 266kcal