Go Back Email Link
+ servings
breaded chicken cutlets
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Panierowane kotlety z piersi kurczaka

czas przygotowania30 min
czas gotowania15 min
całkowity czas45 min
porcje: 6 kotletów
autor: Aleksandra

składniki

  • 450 g piersi z kurczaka 2 średnie / duże piersi z kurczaka lub 4 duże / 6 małych filetów z kurczaka
  • 1/4 szklanki mąki 30g
  • 2 duże jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej 55g
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu 45 g, opcjonalnie
  • 1 czubata łyżeczka startej skórki z cytryny opcjonalnie
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki opcjonalnie
  • sól i pieprz do smaku
  • 6 łyżek oleju do smażenia

wykonanie

  • Przygotować filety z kurczaka: Pierś z kurczaka przekroić na pół - powinniście otrzymać 2 cieńsze filety. Jeśli piersi były bardzo małe i filety są raczej równej grubości można je tak zostawić. Jeśli kawałki mięsa były większe i otrzymane filety nie są równej grubości, należy tą grubszą część filetu rozbić tłuczkiem do mięsa. Na filecie umieścić grubszą foliową torebkę (opcjonalnie, żeby mięso się nie rwało) i rozbić mięso tłuczkiem, aż będzie miało 1/2-3/4 cm grubości. Filety powinny mieć w miarę jednakową grubość w każdym miejscu.
  • Przygotować wszystkie składniki na panierkę: Na pierwszy płaski talerz wysypujemy mąkę. Do drugiego talerza, głębokiego, wbijamy jajko i ubijamy je ze skórką z cytryny i natką pietruszki (widelcem lub trzepaczką do jajek). Do trzeciego talerza, głębokiego dodajemy bułkę tartą, tarty parmezan i mieszamy.
  • Panierujemy filety: filety z kurczaka osuszamy lekko papierowymi ręcznikami. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem z dwóch stron. Filety obtaczamy najpierw w mące (strzepując jej nadmiar), potem w roztrzepanym jajku (czekając chwilę, aż nadmiar jajka zleci do miski), następnie w mieszaninie bułki tartej i parmezanu. Odkładamy na czysty talerz. Dobrze jest chwytać filety lewą ręką i tą samą ręką panierować je w mące i bułce, a prawą ręką obtaczać je w jajku.
  • Smażymy kotlety: Wlać olej na dużą patelnię do smażenia i porządnie go rozgrzać, na średnim lub wysokim ogniu. Jak olej będzie gorący kładziemy upanierowane kotlety na patelni i smażymy z dwóch stron, aż będą złociste. Przekładamy na talerz i powtarzamy z resztą kotletów, uzupełniając olej na patelni w razie potrzeby.
  • Smacznego!

uwagi

  • Składniki panierki: Parmezan można zamienić na bułkę tartą, a skórkę z cytryny i natkę pietruszki pominąć.
  • Jakiego mięsa można użyć: zamiast mięsa z piersi kurczaka można użyć mięsa z uda kurczaka (bez skóry i kości), piersi z indyka lub mięsa wieprzowego (klasyczne schabowe).
  • Jakiego oleju do smażenia użyć: można użyć dowolnego oleju, który nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze, ja najbardziej lubię użyć masła klarowanego. Zwykłe masło, oliwa z oliwek extra virgin nie nadają się do smażenia.
  • Ilość oleju do smażenia: To będzie zależne od tego, jak duża jest Wasza patelnia. Kotlety będą najlepiej smakować jak będą przykryte w minimum 1/2 swojej grubości w oleju, a jeszcze lepiej w 1/2 - 2/3.
  • Jak zrobić domową bułkę tartą: kotlety zrobione z użyciem domowej bułki tartej będą smaczniejsze. Wystarczy wziąć suche bułki (takie, jakie lubicie jeść) i zetrzeć je na małych oczkach tartki. Taka bułka tarta będzie trochę grubsza niż ta kupna, więc kotlety będą bardziej chrupiące.
  • Czym jeszcze można przyprawić kotlety: można użyć takich przypraw jak cebula granulowana, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, papryka słodka w proszku, chili w proszku, przyprawa curry, część bułki tartej można również zamienić na mielone orzechy.
  • Grubość filetów: zależy od twoich preferencji - ile lubisz mięsa do panierki. Wolę moje filety o grubości 3/4 cm.
  • Jak długo smażymy kotlety? To zależy od ich grubości, na jakim ogniu je smażycie i od Waszej patelni. Moje kotlety są średniej grubości i smaże je na najwyższym ogniu na patelni z grubym dnem. Kieruję się kolorem panierki - gdy jest już złocista, kotlety są już zazwyczaj usmażone w środku.
  • Co można zrobić z pozostałą bułką tartą i jajkiem: podwójnie upanierować kotlety lub uformować z nich małe kotlety i usmażyć.
  • Metody przechowywania i smażenia kotletów są dokładnie opisane w poście.
  • Kalorie = 1 kotlet = 1/6 przepisu. Założyłam, że kotlety wchłonęły 4 łyżki tłuszczu, a 2 pozostały na patelni. To są tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 266kcal