Przygotować filety z kurczaka: Pierś z kurczaka przekroić na pół - powinniście otrzymać 2 cieńsze filety. Jeśli piersi były bardzo małe i filety są raczej równej grubości można je tak zostawić. Jeśli kawałki mięsa były większe i otrzymane filety nie są równej grubości, należy tą grubszą część filetu rozbić tłuczkiem do mięsa. Na filecie umieścić grubszą foliową torebkę (opcjonalnie, żeby mięso się nie rwało) i rozbić mięso tłuczkiem, aż będzie miało 1/2-3/4 cm grubości. Filety powinny mieć w miarę jednakową grubość w każdym miejscu.
Przygotować wszystkie składniki na panierkę: Na pierwszy płaski talerz wysypujemy mąkę. Do drugiego talerza, głębokiego, wbijamy jajko i ubijamy je ze skórką z cytryny i natką pietruszki (widelcem lub trzepaczką do jajek). Do trzeciego talerza, głębokiego dodajemy bułkę tartą, tarty parmezan i mieszamy.
Panierujemy filety: filety z kurczaka osuszamy lekko papierowymi ręcznikami. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem z dwóch stron. Filety obtaczamy najpierw w mące (strzepując jej nadmiar), potem w roztrzepanym jajku (czekając chwilę, aż nadmiar jajka zleci do miski), następnie w mieszaninie bułki tartej i parmezanu. Odkładamy na czysty talerz. Dobrze jest chwytać filety lewą ręką i tą samą ręką panierować je w mące i bułce, a prawą ręką obtaczać je w jajku.
Smażymy kotlety: Wlać olej na dużą patelnię do smażenia i porządnie go rozgrzać, na średnim lub wysokim ogniu. Jak olej będzie gorący kładziemy upanierowane kotlety na patelni i smażymy z dwóch stron, aż będą złociste. Przekładamy na talerz i powtarzamy z resztą kotletów, uzupełniając olej na patelni w razie potrzeby.
Smacznego!