Go Back Email Link
+ servings
tarta z kremem z marakui i bezą passion fruit curd meringue tart
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Tarta z kremem z makarui i bezą

czas przygotowania50 min
czas gotowania55 min
całkowity czas1 godz 45 min
porcje: 8 porcji

składniki

kruche ciasto:

  • 180 g mąki
  • 135 g masła bardzo zimnego
  • 20 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki bardzo zimnej wody

krem z marakui:

  • sok z 9 marakui 135 ml = 150g *
  • 2 duże jajka
  • 1 duże żółtko
  • 50 g masła pokrojone w kostkę
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • szczypta soli

beza:

  • 1.5 dużego białka lub 2 duże białka + 100g cukru**
  • 75 g cukru

wykonanie

Ciasto kruche:

  • Mąkę przesiać przez sitko, wymieszać z solą i cukrem pudrem, dodać pokrojone w kostkę zimne masło, ucierać mikserem lub opuszkami palców aż powstanie kruszonka wielkości zielonego groszku.
  • Dodać 1-2 łyżki wody (tyle, żeby ciasto można było zagnieść ciasto) i delikatnie uformować kulę gładkiego ciasta.
  • Ciasto spłaszczyć, owinąć folią plastikową i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

Pieczenie spodu:

  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  • Formę do tarty o średnicy 23 cm wysmarować lekko masłem.
  • Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować, najlepiej na arkuszu papieru do pieczenia (lub pomiędzy dwoma arkuszami jeśli źle się wałkuje, ciasto wyrobione przez mikser zazwyczaj wałkuje się łatwiej), wyłożyć dno i boki formy (ok. 2.5 cm boków), uciąć równo brzegi. Włożyć do lodówki na czas nagrzewania się piekarnika.
  • Najpierw trzeba upiec samo ciasto kruche (bez kremu i bezy), czyli – ciasto ponakłuwać widelcem, położyć na nim arkusz papieru do pieczenia, a na nim obciążenie (np. sucha fasola, cukier lub specjalne ceramiczne kulki), docisnąć je dobrze.
  • Ciasto piec 20 minut z obciążeniem, następnie ściągnąć obciążenie z papierem i piec jeszcze 15 minut aż ciasto będzie złociste.
  • W czasie jak ciasto się piecze przygotować krem i bezę (zajmie to ok. 20 minut, nie licząc wyciskania soku z marakui).

Krem z marakui:

  • Krem robimy w kąpieli wodnej – należy przygotować średni garnek i miskę, szklaną lub metalową, którą będzie można na nim położyć.
  • W garnku zagotować wodę, położyć miskę na garnku, miska nie powinna dotykać wody.
  • Do miski dodać wszystkie składniki na krem oprócz jajek i żółtka, mieszać aż masło i cukier się rozpuszczą (średnia moc palnika).
  • Zmniejszyć ogień na minimalny***, dodać lekko rozbełtane jajka i żółtko, mieszać trzepaczką aż cały krem zgęstnieje i będzie wyglądał jak budyń (zajmie to około 10 minut, na początku trzeba mieszać rzadko, pod koniec bardzo często).
  • Upieczone ciasto kruche wyjąć z piekarnika, wylać na nie ciepły krem.

Przygotować bezę:

  • Do misy miksera dodać białko i 1/3 ilości cukru (ok. 25g), miksować na wysokich obrotach aż beza będzie formować sztywne wierzchołki, dodać resztę cukru, szybko zmiksować na wysokich obrotach do połączenia i wyłączyć mikser. Masa ma być sztywna i błyszcząca.
  • Włożyć bezę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką ***** i wyciskać małe beziki na krem z marakui.

Pieczenie całości:

  • Wstawić tartę do piekarnika i piec 20 minut, beza ma być rumiana i krucha z zewnątrz, w środku miękka, a krem zastygnięty.

uwagi

* krem jest lekko kwaśny, wyraźnie o smaku marakui, jeśli chcecie wyraźnie kwaśny krem to można użyć soku z 6 makarui (6 łyżek soku, 90ml) wymieszanego z sokiem z 1 cytryny (3 łyżki, 45ml), ale wtedy smak marakui nie jest aż tak wyraźny
** zróbcie taką ilość bezy jaką lubicie, dla mnie do tej tarty najlepiej pasowała beza z 1.5 dużego białka, białko prosto jest rozdzielić, wystarczy na talerzyku przeciąć je widelcem, można też zrobić bezę z 1 dużego białka + 50g cukru, z 1.5 dużego białka + 75g cukru (pozostałe 0.5 białka można dodać do kremu) lub z 2 dużych białek + 100g cukru
*** ogień musi być naprawdę minimalny bo inaczej jajka się zetną - jeśli tak się stanie i będzie widać wyraźne grudki w kremie to trzeba go przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach i dalej podgrzewać (kilka malutkich grudek nie będzie przeszkadzać)
**** 'stiff peaks' czyli sztywne wierzchołki - jeśli mieszadło miksera z masą podniesiemy do góry to wierzchołki nie opadają, tylko trzymają się sztywno do góry
***** można też zrobić mały otwór w rogu grubej torebki foliowej na mrożonki, w otwór włożyć tylkę, worek z tylką włożyć do dużego kubka, nałożyć do niego masę na bezę i wyciskać beziki