Najpierw przygotować ciasto na naleśniki: W dużej misce wymieszać mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia, następnie dodać jajka, mleko, oliwę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 15 minut.
W tym czasie przygotować sos – połączyć wszystkie jego składniki.
Przygotować serek – połączyć wszystkie składniki, rozcieńczyć na tyle mlekiem żeby dobrze się rozsmarowywało, serka o smaku ziołowym nie trzeba doprawiać (ew. wg uznania), tylko rozcieńczyć mlekiem.
Przygotować sobie łososia, umyć sałatę i koperek.
Usmażyć naleśniki – z tego ciasta dobrze smaży się cienkie naleśniki, ale do tego przepisu my wolimy takie trochę grubsze. Naleśniki najlepiej smaży się na patelni naleśnikowej. Rozgrzać patelnię z bardzo małą ilością oleju (tylko na pierwszy naleśnik). Nalewać porcję ciasta na patelnię, smażyć na wysokim ogniu aż brzegi naleśnika będą rumiane, podważyć łopatką naleśnik ze wszystkich stron upewniająć się, że nigdzie nie przywiera, przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze chwilę, aż naleśnik będzie rumiany. Powtórzyć z resztą masy.
Gotowe naleśniki smarować serkiem, na to położyć płaty łososia, listki sałaty i koperek. Zawinąć i podawać z sosem musztardowo-miodowym.