Go Back Email Link
+ servings
potato pancakes
Drukuj
No ratings yet

Placki ziemniaczane

Miękkie w środku i chrupiące na brzegach najlepsze placki ziemniaczane
danie danie główne, dodatek do obiadu
kuchnia polska
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 45 min
porcje 2 porcje (9 placków)
kalorie 611kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała/średnia cebula
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

wykonanie

  • Ziemniaki i cebulę obrać ze skórki. Połowę ziemniaków i cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, połowę ziemniaków na małych oczkach tarki. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 10-15 minut.
  • Po tym czasie jak najdokładniej odcisnąć ziemniaki z wody (ja odciskam je w rękach ale można też na sitku i naciskać łyżką lub zawinąć ziemniaki w czystą ściereczkę kuchenną i dobrze odcisnąć). Wodę z odciskania ziemniaków odciskać do osobnej miski. Gdy skończymy odciskać wszystkie ziemniaki wodę można wylać, na dnie miski powinna zostać biała papka - skrobia ziemiaczana. Ziemniaki i cebulę wymieszać z lekko rozbełtanym jajkiem, skrobią ziemniaczaną, doprawić do smaku solą (lekko) i pieprzem (porządnie).
  • Sporą ilość oleju dobrze rozgrzać na patelni na średnim ogniu, jak patelnia i olej będą dobrze nagrzane, dodać na patelnię masę ziemniaczaną w odstępach (ok. czubata łyżka na placek), rozpłaszczyć widelcem na cienki placek (ok. 1/2-3/4 cm). Im więcej oleju tym lepsze i bardziej chrupiące placki - musi to być minimum 1/3 grubości placka, a najlepiej minimum 1/2 grubości placków.
  • Smażyć aż placki będą ładnie zarumienione, potem odwrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia placków.
  • Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • Cebula - daje dużo smaku, ale można ją pominąć.
    • Jajko - skleja ziemniaki przez co placki lepiej się smażą. Jeśli nie macie jajek pod ręką, ale za to dobre ziemniaki, placki można zrobić bez jajka. Dodajcie w zamian około łyżkę mąki.
    • Olej do smażenia - sprawdzi się każdy roślinny olej do smażenia, który może być podgrzany do wysokiej temperatury. Można również użyć smalcu, oliwy z oliwek do smażenia (nie oliwy extra virgin do sałatek) lub masła klarowanego (zwykłego masła nie można użyć bo szybko się spali).
    • Ziemniaki - najlepsze są mączyste ziemniaki (typ C) lub ewentualnie typ pośredni CB oraz B (ogólnoużytkowy). Unikałabym ziemniaków typu A (sałatkowych) i młodych ziemniaków bo są wodniste i ciężko je dobrze odsączyć z wody.
  • Co można jeszcze dodać do ziemniaków:
    • masę ziemniaczaną można dowolnie przyprawić, można dodać np: świeży przetarty przez praskę czosnek, suszony czosnek, suszoną cebulę, paprykę w proszku, suszone zioła lub świeże jak posiekana pietruszka lub koperek, tarty ser parmezan
    • jeden z moich ulubionych przepisów na placki: do poniższego przepisu dodajemy 200g drobno posiekanych kurek (mogą być też pieczarki), 2 łyżki tartego parmezanu i czubatą łyżeczkę posiekanego koperku, ziemniaki ścieramy na małych oczkach tarki
  • Ile placków to 1 porcja? To zależy od tego z czym te placki podacie. Z mięsnym gulaszem liczyłabym po 2-3 placki na osobę, z wegetariańskim sosem (np. grzybowym) lub na słodko - po 4-5 placków na osobę.
  • Z czym można podać placki:
    • koniecznie z kwaśną śmietaną
    • mój ulubiony sposób - z sosem kurkowym i kwaśną śmietaną, jeśli nie macie kurek lub są poza sezonem można również użyć do tego przepisu pieczarek
    • z gulaszem
    • z leczo
    • z ratatouille (francuskie 'leczo')
    • z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem
    • posypać cukrem i podać z musem jabłkowym - długo wzbraniałam się przed spróbowaniem tej wersji ale ku mojemu zdziwieniu stwierdziłam, że jest naprawdę pyszna!
  • Czy można przechować surową masę na placki na drugi dzień?
    Można, trzeba przygotować masę ziemniaczaną tak jak w przepisie, przykryć ją folią plastikową (folia ma dotykać do ziemniaków) i przechowywać w lodówce do 24 godzin. Przed smażeniem trzeba ziemniaki jeszcze raz bardzo dobrze odcisnąć i ew. lekko doprawić jeszcze raz solą i pieprzem (część z nich ucieknie z wodą). Takie placki będą chrupiące, ale nie aż tak jak ze świeżo startych ziemniaków. Masa jest też trochę bardziej mokra więc placki chłoną bardziej wodę, ale ogólnie rzecz biorąc i tak są bardzo dobre. Ziemniaki przebarwią się po tym czasie i będą szarawe ale po usmażeniu nie będzie tego widać.
  • Jak przechowywać usmażone placki? Zawinąć szczelnie w folię plastikową lub schować do zamykanego pudełka. Schować do lodówki na maksymalnie 48h.
  • Jak podgrzać usmażone placki? Można położyć na blaszce i piec krótko w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż placki będą ciepłe. Można je również podgrzać na patelni, suchej albo lekko natłuszczonej, krótko z dwóch stron na dużym ogniu, aż placki będą ciepłe. Druga opcja jest lepsza, placki będą bardziej chrupiące ale jeśli mamy dużo placków do podgrzania to szybciej jest je podgrzać w piekarniku. Placki odgrzewane w piekarniku nie będą bardzo chrupiące.
  • Mrożenie: same placki ani surowa masa na placki nie nadają się do mrożenia.
  • Kalorie = 1/2 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 611kcal