Go Back Email Link
+ servings
potato pancakes
Drukuj
No ratings yet

Placki ziemniaczane

Miękkie w środku i chrupiące na brzegach najlepsze placki ziemniaczane
danie danie główne, dodatek do obiadu
kuchnia polska
Keyword chrupiące placki ziemniaczane, placki ziemniaczane
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 30 min
całkowity czas 45 min
porcje 2 porcje (9 placków)
kalorie 611kcal
autor Aleksandra

składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 mała/średnia cebula
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

wykonanie

  • Ziemniaki i cebulę obrać ze skórki. Połowę ziemniaków i cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, połowę ziemniaków na małych oczkach tarki. Wymieszać z łyżeczką soli i odstawić na 10-15 minut.
  • Po tym czasie jak najdokładniej odcisnąć ziemniaki z wody (ja odciskam je w rękach ale można też na sitku i naciskać łyżką lub zawinąć ziemniaki w czystą ściereczkę kuchenną i dobrze odcisnąć). Wodę z odciskania ziemniaków odciskać do osobnej miski. Gdy skończymy odciskać wszystkie ziemniaki wodę można wylać, na dnie miski powinna zostać biała papka - skrobia ziemiaczana. Ziemniaki i cebulę wymieszać z lekko rozbełtanym jajkiem, skrobią ziemniaczaną, doprawić do smaku solą (lekko) i pieprzem (porządnie).
  • Sporą ilość oleju dobrze rozgrzać na patelni na średnim ogniu, jak patelnia i olej będą dobrze nagrzane, dodać na patelnię masę ziemniaczaną w odstępach (ok. czubata łyżka na placek), rozpłaszczyć widelcem na cienki placek (ok. 1/2-3/4 cm). Im więcej oleju tym lepsze i bardziej chrupiące placki - musi to być minimum 1/3 grubości placka, a najlepiej minimum 1/2 grubości placków.
  • Smażyć aż placki będą ładnie zarumienione, potem odwrócić na drugą stronę i smażyć do zarumienienia placków.
  • Przełożyć na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • Smacznego!

uwagi

  • Uwagi odnośnie składników:
    • Cebula - daje dużo smaku, ale można ją pominąć.
    • Jajko - skleja ziemniaki przez co placki lepiej się smażą. Jeśli nie macie jajek pod ręką, ale za to dobre ziemniaki, placki można zrobić bez jajka. Dodajcie w zamian około łyżkę mąki.
    • Olej do smażenia - sprawdzi się każdy roślinny olej do smażenia, który może być podgrzany do wysokiej temperatury. Można również użyć smalcu, oliwy z oliwek do smażenia (nie oliwy extra virgin do sałatek) lub masła klarowanego (zwykłego masła nie można użyć bo szybko się spali).
    • Ziemniaki - najlepsze są mączyste ziemniaki (typ C) lub ewentualnie typ pośredni CB oraz B (ogólnoużytkowy). Unikałabym ziemniaków typu A (sałatkowych) i młodych ziemniaków bo są wodniste i ciężko je dobrze odsączyć z wody.
  • Co można jeszcze dodać do ziemniaków:
    • masę ziemniaczaną można dowolnie przyprawić, można dodać np: świeży przetarty przez praskę czosnek, suszony czosnek, suszoną cebulę, paprykę w proszku, suszone zioła lub świeże jak posiekana pietruszka lub koperek, tarty ser parmezan
    • jeden z moich ulubionych przepisów na placki: do poniższego przepisu dodajemy 200g drobno posiekanych kurek (mogą być też pieczarki), 2 łyżki tartego parmezanu i czubatą łyżeczkę posiekanego koperku, ziemniaki ścieramy na małych oczkach tarki
  • Ile placków to 1 porcja? To zależy od tego z czym te placki podacie. Z mięsnym gulaszem liczyłabym po 2-3 placki na osobę, z wegetariańskim sosem (np. grzybowym) lub na słodko - po 4-5 placków na osobę.
  • Z czym można podać placki:
    • koniecznie z kwaśną śmietaną
    • mój ulubiony sposób - z sosem kurkowym i kwaśną śmietaną, jeśli nie macie kurek lub są poza sezonem można również użyć do tego przepisu pieczarek
    • z gulaszem
    • z leczo
    • z ratatouille (francuskie 'leczo')
    • z kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem
    • posypać cukrem i podać z musem jabłkowym - długo wzbraniałam się przed spróbowaniem tej wersji ale ku mojemu zdziwieniu stwierdziłam, że jest naprawdę pyszna!
  • Czy można przechować surową masę na placki na drugi dzień?
    Można, trzeba przygotować masę ziemniaczaną tak jak w przepisie, przykryć ją folią plastikową (folia ma dotykać do ziemniaków) i przechowywać w lodówce do 24 godzin. Przed smażeniem trzeba ziemniaki jeszcze raz bardzo dobrze odcisnąć i ew. lekko doprawić jeszcze raz solą i pieprzem (część z nich ucieknie z wodą). Takie placki będą chrupiące, ale nie aż tak jak ze świeżo startych ziemniaków. Masa jest też trochę bardziej mokra więc placki chłoną bardziej wodę, ale ogólnie rzecz biorąc i tak są bardzo dobre. Ziemniaki przebarwią się po tym czasie i będą szarawe ale po usmażeniu nie będzie tego widać.
  • Jak przechowywać usmażone placki? Zawinąć szczelnie w folię plastikową lub schować do zamykanego pudełka. Schować do lodówki na maksymalnie 48h.
  • Jak podgrzać usmażone placki? Można położyć na blaszce i piec krótko w piekarniku nagrzanym do 190 stopni aż placki będą ciepłe. Można je również podgrzać na patelni, suchej albo lekko natłuszczonej, krótko z dwóch stron na dużym ogniu, aż placki będą ciepłe. Druga opcja jest lepsza, placki będą bardziej chrupiące ale jeśli mamy dużo placków do podgrzania to szybciej jest je podgrzać w piekarniku. Placki odgrzewane w piekarniku nie będą bardzo chrupiące.
  • Mrożenie: same placki ani surowa masa na placki nie nadają się do mrożenia.
  • Kalorie = 1/2 przepisu (1 porcja). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 611kcal