Go Back Email Link
+ servings
omlet czekoladowy
Drukuj
No ratings yet

Omlet czekoladowy

Omlet nie musi być tylko słony! Ten puszysty omlet czekoladowy jest naprawdę przepyszny. Podałam go z bitą śmietaną i owocami.
danie deser, śniadanie
kuchnia międzynarodowa
czas przygotowania 15 min
czas gotowania 5 min
całkowity czas 20 min
porcje 1 porcja
kalorie 597kcal
autor Aleksandra

składniki

omlet:

  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru użyłam brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub zamienić cukier na cukier waniliowy
  • 1.5 łyżki mąki
  • 1/2 łyżki kakao
  • 2 małe kostki mlecznej/gorzkiej czekolady drobno posiekanej lub startej na tarce
  • 1 łyżka masła do smażenia

dodatkowo (opcjonalnie):

  • 1/4 szklanki śmietani kremówki 30-36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • mała garść świeżych owoców

wykonanie

  • Rozdzielić białka i żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli mikserem aż piana będzie sztywna (jeśli odwrócimy końcówkę miksera do góry nogami, piana z białek nie zmienia swojego kształtu).
  • W małej miseczce rozbełtać widelcem żółtka z cukrem i ekstraktem waniliowym. Dodawać powoli do ubitych białek (mikser ma pracować na najniższych obrotach).
  • Dodać mąkę, kakao i drobno posiekaną czekoladę, wmieszać w jajeczną masę delikatnie silikonową szpatułką.
  • Na patelni z nieprzywieralną powłoką o średnicy ok. 21-22 cm rozgrzać masło. Jak będzie się pienić rozłożyć ciasto na omlet na patelni w równej warstwie.
  • Przykryć pokrywką i smażyć na najmniejszym ogniu przez ok. 3-5 minut, aż omlet będzie złocisty od dołu. Za pomocą dwóch szerokich szpatułek przewracamy omlet na drugą stronę: najpierw oddzielić brzegi omletu od patelni, potem upewnić się, że nie przywiera w żadnym miejscu, potem delikatnie wsuwamy dwie szpatułki pod omlet i odwracamy na druga stronę (jeśli przy próbie włożenia szpatułek pod omlet, omlet rwie się, smażcie go jeszcze trochę dłużej). Na drugiej stronie smażymy krótko, około 30-60 sekund, aż omlet będzie ścięty. Przenosimy na talerz.
  • Bitą śmietanę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru.
  • Omlet podajemy z bitą śmietaną i owocami.
  • Smacznego!

uwagi

  • Przykrycie pokrywką omletu nie jest konieczne, ale to powoduje, że omlet się szybciej zetnie, nie spali od spodu i łatwiej będzie go przewrócić.
  • Omlet smażymy koniecznie na najmniejszym ogniu.
  • Można użyć patelni trochę mniejszej lub większej niż podane w przepisie, przy czym: mniejsza patelnia = grubszy omlet = koniecznie trzeba go przykryć pokrywką żeby się szybciej ściął, większa patelnia = cieńszy omlet, trochę szybciej się usmaży ale trochę ciężej będzie go przewrócić. -
  • Jeśli boicie się przewracania omletu można podzielić ciasto na omlet na dwie części i usmażyć 2 małe omlety.
  • Omlet można podać jeszcze z sosem owocowym. Wystarczy małą garść owoców (mrożonych lub świeżych) zagotować przez kilka minut z małą ilością cukru i zmiksować mikserem. 
  • Kalorie = 1 porcja (cały przepis), łącznie z bitą śmietaną i owocami. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 597kcal