Go Back Email Link
+ servings
baked ratatouille
Drukuj przepis
No ratings yet

Pieczone ratatouille

czas przygotowania20 min
czas gotowania1 godz 15 min
całkowity czas1 godz 35 min
porcje: 3 porcje
autor: Aleksandra

składniki

sos pomidorowo-paprykowy:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka pomidorów 400 ml
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

warzywa:

  • 3 średnie pomidory
  • 1 mała / średnia zielona cukinia
  • 1 mały / średnio żółta cukinia
  • 1 mały bakłażan
  • 3 średnie ziemniaki
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 150 g sera Gruyere lub innego żółtego sera

wykonanie

Robimy sos:

  • Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.
  • Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć na średnim ogniu przez ok. 4-5 minuty, aż cebula będzie miękka.
  • Dodać czosnek i zioła, smażyć jeszcze przez minutę.
  • Dodać paprykę i smażyć, mieszając od czasu do czasu, przez ok. 3 minut, aż lekko zmięknie.
  • Dodać pomidory w puszce i gotować sos przez ok. 10-15 minut na małym / średnim ogniu. Dodać ocet balsamiczny.
  • Sos miksujemy blenderem na gładko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Składamy całość:

  • W czasie jak sos się gotuje przygotować warzywa: ziemniaki i pomidory obrać ze skórki. Pokroić wszystkie warzywa (pomidory, obie cukinie i bakłażana) na cienke plastry o grubości ok. 5mm. Ziemniaki kroimy również na plastry, ale trochę cieńsze.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, opcja góra-dół.
  • Sos wlewamy do naczynia do zapiekania o wymiarach 23cmx33cm (jeśli używacie prostokątnego naczynia możecie użyć cały sos, jeśli owalnego lub mniejszego, jak na zdjęciach, trzeba odjąć ok. 1/2-2/3 szklanki sosu, można go użyć do innego dania lub upiec razem z resztą warzyw, które prawdopodobnie nie zmieszczą się do naczynia).
  • Plastry warzyw układamy w naczyniu naprzemiennie, zaczynając od zewnątrz, a kończąc w środku, aż całe naczynie będzie wypełnione (nie wypełniamy naczynia zbyt dużą ilością warzyw, nie powinny stać pionowo, gęsto upakowane, bo puszczą za dużo wody).
  • Warzywa posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
  • Pieczemy przez 45 minut (bez przykrycia), aż sos będzie bulgotał, a warzywa będą zarumienione (jeśli warzywa się nie zarumienią można włączyć termoobieg lub przenieść naczynie na najwyższą półkę piekarnika).
  • Warzywa posypujemy tartym serem i pieczemy krótko (z termoobiegiem, lub na wyższej półce) ok. 5-10 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
  • Naczynie z zapiekanką wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 15 minut (zapiekanka powinna trochę zastygnąć).
  • Smacznego!

uwagi

  • Ser można użyć dowolny. Ser Gruyere to szwajcarski ser o pysznym, wyrazistym smaku. Jeśli użyjecie np. mozzarelli to smak będzie bardziej neutralny.
  • Można użyć dowolnych warzyw i w dowolnej ilości. Najlepiej by było, żeby warzywa były jak najbardziej kolorowe i średnicą zbliżone do siebie (czyli jeśli macie wybór to dobrze jest kupić dość chudy bakłażan).
  • Ocet balsamiczny można pominąć jeśli nie macie, ale daje on dużo smaku do sosu. Ważne jest żeby użyć dobrej jakości octu, nie takiego najtańszego, który smakuje bardzo źle. Zamiast octu balsamicznego można też dodać sos Worcestershire.
  • Ile porcji wyjdzie z tego przepisu: 3 porcje jako lekkie danie główne lub do 6 porcji jako dodatek do dania głównego.
  • Zapiekankę można podać z kurczakiem, kaczką jak i również innymi rodzajami mięs.
  • Przechowywanie: zapiekankę można przechowywać w lodówce do 3 dni i odgrzać w piekarniku.
  • Mrożenie: zapiekankę można zamrozić do 6 mcy. Rozmrażać można bezpośrednio w piekarniku nagrzanym do 160 stopni, aż zapiekanka będzie rozmrożona i ciepła.
  • Kalorie = 1/3 przepisu. To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 580kcal