W czasie jak sos się gotuje przygotować warzywa: ziemniaki i pomidory obrać ze skórki. Pokroić wszystkie warzywa (pomidory, obie cukinie i bakłażana) na cienke plastry o grubości ok. 5mm. Ziemniaki kroimy również na plastry, ale trochę cieńsze.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni, opcja góra-dół.
Sos wlewamy do naczynia do zapiekania o wymiarach 23cmx33cm (jeśli używacie prostokątnego naczynia możecie użyć cały sos, jeśli owalnego lub mniejszego, jak na zdjęciach, trzeba odjąć ok. 1/2-2/3 szklanki sosu, można go użyć do innego dania lub upiec razem z resztą warzyw, które prawdopodobnie nie zmieszczą się do naczynia).
Plastry warzyw układamy w naczyniu naprzemiennie, zaczynając od zewnątrz, a kończąc w środku, aż całe naczynie będzie wypełnione (nie wypełniamy naczynia zbyt dużą ilością warzyw, nie powinny stać pionowo, gęsto upakowane, bo puszczą za dużo wody).
Warzywa posypujemy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi oraz polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek.
Pieczemy przez 45 minut (bez przykrycia), aż sos będzie bulgotał, a warzywa będą zarumienione (jeśli warzywa się nie zarumienią można włączyć termoobieg lub przenieść naczynie na najwyższą półkę piekarnika).
Warzywa posypujemy tartym serem i pieczemy krótko (z termoobiegiem, lub na wyższej półce) ok. 5-10 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
Naczynie z zapiekanką wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na 15 minut (zapiekanka powinna trochę zastygnąć).
Smacznego!