Go Back Email Link
+ servings
Pierś gęsi z sosem żurawinowo-pomarańczowym Goose breast with cranberry-orange sauce
Drukuj przepis
No ratings yet

Pierś gęsi z sosem żurawinowo-pomarańczowym

czas przygotowania30 min
czas gotowania55 min
całkowity czas1 godz 25 min
porcje: 2 porcje

składniki

mięso:

  • 1 pierś gęsi 420g
  • sól i pieprz do smaku

marynata:

  • 100 ml czerwonego wina użyłam słodkiego, takie jakie lubicie pić, smak sosu będzie w dużej mierze zależał od użytego wina
  • 1 szklanka świeżej żurawiny 100g
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • skórka starta z 1 małej ekologicznej pomarańczy
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • ¼ szklanki bulionu lub wody ale warto użyć bulionu

sałatka:

  • garść mieszanki sałat
  • 2 małe buraczki ugotowane lub upieczone
  • 1 mała marchewka starta na tarce o dużych oczkach

sos do sałatki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki miodu
  • sól i pieprz do smaku

do podania: ugotowany ryż

    wykonanie

    Marynowanie:

    • Skórkę startą z pomarańczy (bez białej części) zmiksować w blenderze z winem (miksować długo i dokładnie, skórka musi być dokładnie rozdrobniona). Dodać do małego garnka (takiego, w którym zmieści się mięso) wraz z żurawiną, skórką, sokiem z pomarańczy i cukrem. Gotować na średnim ogniu ok. 7-10 minut, aż wszystkie żurawiny popękają, odstawić z ognia i zostawić do ostudzenia.
    • Pierś z gęsi oczyścić, osuszyć, skórkę naciąć w kratkę (tylko skórkę, nie nacinać mięsa), delikatnie doprawić solą i pieprzem. Włożyć do garnka z ostudzoną marynatą, dokładnie natrzeć nią mięso, przykryć i zostawić do marynowania w lodówce minimum na noc lub na 1-2 dni (marynaty nie ma dużo, więc tak ją rozłożyć żeby jej połowa była pod piersią, a druga połowa na jej powierzchni).

    Pieczenie:

    • Piekarnik nagrzać do 120 stopni.
    • Gęś wyjąć z marynaty, zebrać jej resztki z mięsa, osuszyć dokładnie ręcznikami papierowymi. Położyć skórką do dołu na zimnej patelni, włączyć średni ogień. Smażyć mięso około 4 minuty z jednej strony (aż tłuszcz się wytopi i skórka będzie złocista) i 2 minuty z drugiej strony (mięso lekko się zabrązowi). Tłuszcz odlać (zostawić ok. 1 łyżeczkę) , można go wykorzystać do posmażenia ziemniaków lub warzyw.
    • Przełożyć mięso do małego naczynia żaroodpornego (ja piekłam mięso na tej samej patelni na której ją podsmażałam, można ją też włożyć do piekarnika, średnica dna 20 cm), wlać marynatę i ok. ¼ szklanki bulionu (ilość bulionu będzie zależeć od wielkości naczynia i mięsa, marynaty w naczyniu powinno być tutaj ok 1 cm).
    • Włożyć do piekarnika i piec około 45 minut (czas pieczenia będzie zależał od wielkości mięsa i piekarnika) lub do ulubionego stopnia wysmażenia mięsa.
    • Kroić na plastry po ok 10 minutach, polać sosem, podawać z ryżem i sałatką.

    Sos:

    • Sos przełożyć z naczynia do zapiekania do małego garnka, podgrzewać na średnim ogniu, aż zgęstnieje, ewentualnie doprawić solą, pieprzem lub cukrem.

    Sałatka:

    • Sałatę umyć, osuszyć w wirówce do sałaty.
    • Buraki upiec lub ugotować do miękkości (Pieczenie: buraki w skórce zawinąć, każdy osobno, w folię aluminiową, piec w 200 stopniach do miękkości, aż nóż wbity w buraczka będzie wchodził bez oporu, w zależności od wielkości buraków 30-60 min. Najlepiej upiec od razu większą ilość i zamrozić.), obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.
    • Składniki sosu wymieszać w miseczke lub wlać do słoiczka z zakrętką i nim potrząsnąć.
    • Na sałacie rozłożyć buraczki i marchewkę (obraną i startą na tarce o dużych oczkach) i polać sosem.