Go Back Email Link
+ servings
marillenknödel Austrian apricot dumplings
Drukuj
5 from 1 vote

Marillenknödel - austriackie knedle z morelami

Knedle z morelami (Marillenknödel) to austriackie knedle nadziane morelami. Miękkie ciasto serowe, w środku morele, a na zewnątrz chrupiąca posypka z bułki tartej i cynamonowego cukru.
danie deser, obiad
kuchnia austriacka
Keyword austriackie knedle, knedle z morelami
czas przygotowania 20 min
czas gotowania 25 min
całkowity czas 45 min
porcje 2 porcje (8 knedli)
kalorie 1054kcal
autor Aleksandra

składniki

knedle:

  • 60 g masła miękkiego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 225 g zmielonego białego sera twaróg lub inny podobny zmielony gęsty biały ser, zimny
  • 1 duże jajko zimne
  • 130 g mąki + więcej do podsypywania

dodatkowo:

  • 8 małych lub średnich moreli lub 6 dużych moreli
  • 8 kostek cukru

posypka z bułki tartej i cukru:

  • 2 łyżki masła
  • 55 g bułki tartej ok. 1/2 szklanki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • duża szczypta cynamonu

wykonanie

Robimy ciasto:

  • Miękkie masło, cukier, ekstrakt waniliowy i sól dodajemy do średniej/dużej miski i mieszamy, aż się połączą (silikonową łopatką/łyżką).
  • Dodajemy jajko i ser, mieszamy (mogą być grudki).
  • Dodajemy mąkę i mieszamy silikonową łopatką/łyżką, aż ciasto się połączy. Nie mieszamy zbyt długo! Ciasto będzie raczej lepkie.
  • Ciasto przełożyć łyżką na kawałek folii plastikowej. Zawinąć w folię i uformować okrągły dysk. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (można dłużej, nawet na noc lub 2 dni).
  • W czasie gdy ciasto się chłodzi, można przygotować morele i posypkę z bułki tartej.

Morele:

  • Morele przeciąć na pół i usunąć pestkę. W miejscu pestki umieszamy kostkę cukru. Zamykamy dwie połówki moreli, dociskając je do siebie, aż morela się zamknie. Odłożyć na bok. Moreli z cukrem nie zostawiamy za długo, bo puszczą sok.

Posypka z bułki tartej i cukru:

  • Masło roztopić na średniej patelni, jak będzie widać bąbelki, dodać bułkę tartą.
  • Smażyć na średnio-niskim ogniu, mieszając dość często (uwaga, bułka może się łatwo spalić), aż bułka będzie miała złocisty kolor.
  • Patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy cukier oraz cynamon, mieszamy.

Lepimy knedle:

  • Ciasto wyjmujemy z lodówki, posypujemy mąką i dzielimy na 8 części (jeśli macie bardzo duże morele, lepiej jest je podzielić na 6 części).
  • Wyjąć jedną część ciasta, posypać z dwóch stron mąką i rozpłaszczyć. Ręce również posypujemy mąką (ciasto wciąż będzie klejące, to jest ok, wystarczy podsypywać je mąką).
  • Na środku kładziemy jedną morelę i w rękach staramy się oblepić ze wszystkich rąk ciastem, nie powinno być widać lini łączenia kawałków ciasta.
  • Kładziemy knedle na desce podsypanej mąką.

Gotujemy knedle:

  • W dużym garnku zagotować sporą ilość wody, posolić. Do gotującej się wody wrzucamy po 4 knedle i zmniejszamy ogień, woda powinna tylko lekko bulgotwać.
  • Gotujemy knedle ok. 12 minut (od momentu wrzucenia ich do wody). Po kilku minutach delikatnie przemieszać knedle bo lubią przykleić się do dna garnka.
  • Ugotowane knedle wyciągamy z wody łyżką cedzakową i dokładnie odsączamy. Jeszcze gorące obtaczamy w bułce tartej (posypkę z bułki tartej można przygotować w czasie jak knedle się gotują).
  • Gorące knedle umieszamy na patelni z posypką z bułki tartej i za pomocą łyżki obtaczamy knedle ze wszystkich stron w posypce.

Podajemy:

  • Knedle posypujemy cukrem pudrem i podajemy ciepłe.
  • Smacznego!

uwagi

  • Owoce - można również użyć truskawek (powinny być raczej większe, podobne wielkością do małych moreli).
  • Zamiast kostki cukru można nadziać morele czekoladą lub gęstym kremem czekoladowo-orzechowym.
  • Te knedle są podawane zazwyczaj tylko z cukrem pudrem, ale można je podać również z:
    • bitą śmietaną
    • sosem morelowym - wystarczy morele pocięte na kawałki zagotować z cukrem aż zgęstnieją i zmiksować
    • lodami waniliowymi
    • sosem czekoladowym (rozpuszczona czekolada z odrobiną śmietany kremówki)
  • Przechowywanie:
    • Te knedle najlepiej smakują świeżo ugotowane. Surowe ciasto można przechowywać w lodówce do ok. 2-3 dni. Można również przechowywać w lodówce ugotowane knedle, bez posypki! Można je potem odgrzać, albo na chwilkę wrzucić do wrzątku, albo lepiej podgrzać na parze. Posypkę z bułki tartej i cukru można też przechowywać osobno w lodówce. Knedle muszą być koniecznie ciepłe, przed obtaczaniem ich w bułce.
    • Mrożenie: sama nie próbowałam mrozić tych knedli ale w Austrii są one we wszystkich sklepach sprzedawane mrożone, więc musi być to możliwe. Osobno są knedle, ktore się gotuje i osobno posypka z bułki tartej, którą się podgrzewa na patelni. Zamrożone knedle wrzucamy prosto na wrzątek, gotujemy i ciepłe obtaczamy w posypce z bułki i cukru.
  • Kalorie = 1/2 przepisu (1 porcja = 4 knedle). To są tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 1054kcal