Go Back Email Link
+ servings
salmon burgers
Drukuj przepis
5 from 1 vote

Burgery z łososia z ananasem i guacamole

czas przygotowania45 min
czas gotowania15 min
całkowity czas1 godz
porcje: 4 burgery
autor: Aleksandra

składniki

burgery z łososia:

  • 450 g filetów łososia
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • skórka starta z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

guacamole:

  • 2 awokado
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka posiekanej kolendry
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz do smaku

dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 4 plastry świeżego ananasa
  • 4 bułki do hamburgerów
  • 4 liście sałaty

słodko-kwaśny sos ananasowy:

  • 135 g świeżego ananasa
  • 1,5 łyżki keczupu
  • 1,5 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka octu ryżowego lub octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • 1,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • szczypta pieprzu cayenne lub więcej do smaku
  • sól i pieprz do smaku

wykonanie

Zaczynamy od burgerów:

  • Usunąć skórę i ości z filetów łososia. Posiekać drobno nożem albo w malakserze (delikatnie i wolno włączać malakser, aż łosoś będzie posiekany na małe kawałki, ale trzeba uważać, żeby nie pociąć go za drobno!).
  • Posiekanego łososia dodać do średniej miski z pozostałymi składnikami, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Odłożyć (kotlety będziemy smażyć na końcu).

Słodko-kwaśny sos ananasowy:

  • Wszystkie składniki na sos oprócz skrobii kukurydzianej dodać do pojemnika blendera i zmiksować, aż powstanie gładki sos. Przełożyć do małego garnka.
  • W małej misce wymieszać skrobię kukurydzianą z 2 łyżeczkami wody i wymieszać. Dodać do garnka.
  • Gotować sos przez kilka minut, aż zgęstnieje. Zdjąć garnek z ognia, sos powinien być zagęszczony ale wciąż trochę lejący. Zgęstnieje jeszcze bardziej jak będzie stygnąć.
  • Sos doprawić lekko solą i pieprzem.

Robimy guacamole:

  • Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, łyżką wyjąć miąższ. Rozetrzeć widelcem na papkę, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Smażymy burgery:

  • Można uformować burgery, położyć je na talerzu i zsunąć szpatułką na patelnię, formować kotlety w rękach i kłaść je od razu na patelni lub formować kotlety bezpośrednio na patelni - ja wybieram ten sposób bo kotlety są dość delikatne. Dzielę mieszankę łososia w misce na 4 części, nabieram łyżką i kładę na gorącą patelnię. Następnie częściowo łyżką, częściowo palcami formuję ukrągłe placki, o średnicy ok. 9 cm i grubości ok 2 cm.
  • Rozgrzewamy 2 łyżki oleju na patelni lub patelni grillowej na średnim ogniu. Jak olej jest gorący, dodajemy burgery. Smażymy na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty lub aż kotlety będą złociste, przewracamy na drugą stronę i smażymy krótko, ok. minutę, aż kotlety będą usmażone.
  • Przekładamy burgery na talerz.

Smażymy plastry ananasa:

  • Ananas obieramy ze skórki, odkrajamy cztery cienkie plastry, o grubości ok 1 cm, wycinamy twardy rdzeń ze środka plastrów (ja lubię to robić drylownicą do jabłek).
  • Dodajemy kolejną łyżkę oleju na patelnię jeśli jest sucha. Dodajemy plastry ananasa, smażymy z obydwu stron, aż będą miękkie i złociste. Przenosimy na talerz.

Składamy hamburgery:

  • Bułki do hamburgerów można opcjonalnie podsmażyć na suchej patelni, aż będą złociste.
  • Na dolnej połówce bułki rozsmarowujemy guacamole, przykrywamy liściem sałaty, kładziemy 1 kotlet na wierzchu, potem plasterek ananasa, smarujemy czubatą łyżeczką sosu i przykrywamy drugą połówką bułki.
  • Podajemy natychmiast, smacznego!

uwagi

  • Przechowywanie / jak przygotować wcześniej:
    • Jeśli chcecie przygotować to danie wcześniej, można zrobić sos i mieszankę mięsa na burgery. Guacamole nie można zrobić wcześniej bo ściemnieje. Następnego dnia smażymy burgery i ananas, podgrzewamy sos i robimy guacamole.
    • Usmażone kotlety można też odgrzać, ale najlepiej smakują świeżo usmażone. Można je podgrzać na patelni z nieprzywieralną powłoką, w piekarniku albo na parze.
  • Jak usmażyć idealne burgery:
    • Czas smażenia podany w przepisie jest umowny. Będzie on zależał od rodzaju patelni, ognia pod patelnią i grubości hamburgerów. Jeśli smażycie cienkie kotlety można je smażyć na dużym ogniu, dosyć szybko. Grubsze kotlety potrzebują średniego ognia, żeby miały czas dojść w środku.
    • Mięso najlepiej jest pokroić nożem i to niezbyt drobno. Tak przygotowane burgery z łososia smakują najlepiej.
    • Jeśli nie chcecie dodawać bułki tartej (burgery będą jeszcze delikatniejsze) to trzeba schłodzić mieszaninę mięsa na burgery w lodówce minimum 30 minut, żeby mieszanina była sztywniejsza.
    • Mieszaniny mięsa nie mieszamy za dlugo i dokładnie.
    • Ważne jest żeby olej i patelnia były dobrze rozgrzane inaczej burgery mogą chłonąć tłuszcz i przywierać do patelni.
    • Nie smażymy burgerów za długo bo będą suche. Można sprawdzić temperaturę w środku burgerów, powinna wynosić 63stopnie, można to sprawdzić tylko w przypadku grubszych burgerów. Można również naciąć nożem małą szczelinę w środku burgerów i sprawdzić czy mięso zmieniło kolor z ciemno-różowego na jasno-różowy.
  • Porcje: 1 burger to 1 mała porcja, 2 burgery to 1 duża porcja. Ja zazwyczaj jem 1.5 burgera, ale głodny mężczyzna zje raczej 2.
  • Kalorie = 1 burger (1/4 przepisu). To tylko szacunkowe obliczenia!

Nutrition

Kalorie: 705kcal